Coronamaatregelen

Studenten van Vindicat vieren feest in partybus, gemeente start onderzoek

03 december 2020 17:13 Aangepast: 03 december 2020 18:54
Een still uit de video van het feestje Beeld © Onbekend

Studentenvereniging Vindicat uit Groningen is opnieuw in opspraak geraakt. Aanleiding zijn beelden van een feestje dat woensdagnacht werd gehouden in een gehuurde touringcar. De feestende studenten droegen geen mondkapjes en er werd ook geen afstand gehouden. Het betrokken busbedrijf noemt het feestje 'totaal uit de hand gelopen'.

De touringcar van Kooistra Reizen werd door studenten gehuurd om te kunnen feesten. In een touringcar mag met volle bezetting worden gereden, waardoor tientallen studenten het feestje konden bijwonen. Inzittenden moeten dan wel op hun zitplaats blijven. 

Uitgelekte filmpjes en spraakberichten

Vindicat laat weten dat het feestje niet door de vereniging is georganiseerd. Eerder ontkende voorzitter Wessel Giezen dat er leden van zijn vereniging bij betrokken waren, maar inmiddels moet hij daar op terugkomen.

Donderdag lekten niet alleen filmpjes van het feest uit, maar ook een spraakbericht van een lid dat anderen opriep filmpjes van het feest te verwijderen uit angst voor publicaties in de media. "We hebben vanavond een gesprek met de maker van het spraakbericht", zegt Vindicat-voorzitter Giezen. "Het is bizar dat leden zo'n feestje aan het houden zijn. We moeten eerst gaan identificeren wie er betrokken zijn. Hier staan wel straffen op."

Mondkapje was verplicht

Het betrokken busbedrijf zit met de kwestie in de maag. "Wij vragen een gezondheidsverklaring, en een mondkapje is bij ons verplicht", zegt de eigenaar van Kooistra Reizen. Dat de studenten geen mondkapje droegen, is volgens het bedrijf deels te wijten aan de handhaver. "Die had hierop moeten toezien". 

Het busbedrijf is in gesprek met de verantwoordelijke, maar ziet niet af van de inzet van deze bussen voor coronafeestjes. "Ook wij hebben het zwaar en er moet wat verdiend worden."

'Oerdom'

Burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen veroordeelt het feestje. "Een oer- en oerdomme actie van zowel de jongeren in de bus als de ondernemer die dergelijke reizen organiseert. Zeker als dat op grotere schaal zou gebeuren. We zoeken uit wat er precies gebeurd is, bijvoorbeeld wie dit georganiseerd heeft."

Vorige week kwam Vindicat ook al in opspraak. Volgens het Dagblad van het Noorden hadden leden tijdens feestjes de coronamaatregelen overtreden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore