Ga naar de inhoud
Gemeente verhoogt huur

Gerards volkstuintje wordt bijna tien keer zo duur door nieuwe plannen gemeente

Archieffoto. Beeld © ANP

Amsterdammers met een volkstuintje moeten binnenkort een stuk meer huur betalen aan de gemeente. De prijs wordt voor veel tuinen vier tot wel negen keer zo hoog. "Heel veel huurders kunnen dat niet betalen."

Al twintig jaar kweekt Gerard van Middelaar groente op zijn volkstuin in het complex Amstelhof, waar Gerard voorzitter van is. "Het begint met rabarber, spinazie, dan kroppen sla", soms Gerard op. "In de zomer volgen tomaten en komkommers. En nu komen de kolen, aardappelen, winterpenen en uien."

Volop verse groente van een stukje grond dat de volkstuinvereniging, huurt bij de gemeente. Gerard: "Dat kost 26 cent per vierkante meter per jaar. Maar dat moet naar 2,25 euro. De huurprijs gaat voor ons dus met een factor negen omhoog."

'Mensen willen ermee ophouden'

Voor alle volkstuinen in Amsterdam gaat de huurprijs omhoog. Die verhoging gaat in stappen: per 2022 de eerste helft, en een jaar later de rest. Vanaf 1 januari 2023 geldt dan de prijs van 2,25 per vierkante meter per jaar. Een gemiddelde tuin op de Amstelhof is zo'n 200 vierkante meter, zegt Gerard. "Dan gaat je huur van 50 euro naar 450 euro per jaar."

Dat die verhoging behoorlijk abrupt is, erkent ook de gemeente. "We zijn aan het onderzoeken of we die termijn wat kunnen verlengen, zodat het wat geleidelijker gaat", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Beginnende
Lees ook:
Beginnende moestuinder? 7 makkelijke groenten om mee te beginnen

Gerard is bang dat veel huurders dat niet kunnen betalen. "Een volkstuin is van oorsprong juist een manier voor mensen die het niet breed hebben om hun eigen groente te kunnen verbouwen. Als het zo duur wordt, willen heel veel mensen ermee ophouden."

Belachelijk, vindt Gerard. "Een volkstuin zorgt voor groen in de stad. Daar hoeft de gemeente niks voor te doen, en het kost niks, het levert zelfs geld op. Daarnaast hebben we een hechte sociale verbinding tussen de huurders. Niet alleen op de tuin, maar ook daarbuiten."

'Situatie corrigeren'

Volgens de gemeente Amsterdam is de verhoging nodig om de huurprijs eerlijker te maken. "Volkstuinders betalen van oudsher veel minder huur voor gemeentegrond. De gemeente gaat deze historisch gegroeide situatie corrigeren", schrijft de gemeente.

De gemeente wil de extra inkomsten de komende 10 tot 15 jaar investeren in het vernieuwen van de volkstuinparken. Die moeten dan ook voor iedereen toegankelijk worden, bijvoorbeeld via nieuwe fiets- en wandelpaden. Ook worden de parken dan voorzien van riolering.

Maar Gerard is het niet eens met de argumenten van de gemeente. "De afgelopen jaren is er nooit in de parken geïnvesteerd, de kwaliteit is niet verbeterd. Waarom moeten de huurders er dan voor opdraaien om dat nu wel te doen? Dat is de omgekeerde wereld."

Gemeenten
Lees ook:
Gemeenten doen vervuilende (en herriemakende) bladblazers in de ban

Volgens de woordvoerder van de gemeente worden alle extra inkomsten geïnvesteerd in de volkstuinen. "Het is dus niet bedoeld om de gemeentekas te spekken". Ook kijkt de gemeente nog of er onderscheid gemaakt kan worden tussen 'nutstuinen' zoals de tuin van Gerard, waar mensen alleen een moestuin kunnen onderhouden, en 'verblijfstuinen' waar huurders ook een tuinhuisje en sanitaire voorzieningen hebben.

'Extra naar kijken'

"Bij nutstuinen hoeft geen riolering te worden aangelegd", legt de woordvoerder uit. "Bovendien betalen die nu minder, dus de verhoging is daar het sterkst. We kijken nu extra of we daar nog iets aan kunnen doen"

Een ander heikel punt voor de volkstuinders: in het voorstel van de gemeente is een tegemoetkoming ingesteld voor mensen met een laag inkomen. Zij kunnen dan een korting van 50 procent krijgen op de huurprijs.

Maar: "Het is de bedoeling dat de tuinders elkaar daarbij onderling gaan ondersteunen", schrijft de gemeente. "Aan de overige tuinders wordt gevraagd om samen deze korting te betalen".

Ongewenste situatie

Volgens Gerard levert dat een ongewenste situatie op. "Als tuinders voor elkaar moeten gaan betalen, leidt dat tot scheve gezichten. Wij hebben ook helemaal geen zicht op de omstandigheden van mensen. Moeten we dan hun stadspas gaan controleren? We zijn een tuinvereniging, niet de belastingdienst."

"Deze regeling wordt de komende maanden uitgewerkt", zegt de gemeente. "Uitgangspunt daarbij is dat de regeling voor de verenigingen werkbaar moet zijn en dat de inkomensvaststelling niet bij de verenigingen komt te liggen."

We
Lees ook:
We staan te springen om een kerstboom, dus komen ze eerder naar Nederland

Gerard startte een petitie tegen het plan van de gemeente. Die is inmiddels al zo'n 20.000 keer getekend. En ook op het gemeentehuis leidt dat volgens Gerard tot beroering. Zo vindt er volgende week maandag een overleg plaats tussen de wethouder en de volkstuinen. 

De plannen van de gemeente moeten nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Volgende week woensdag wordt het plan in een raadscommissie besproken.