Hoe verspreiden aerosolen met mogelijk het coronavirus zich op een sportlocatie? En hoe groot is dan het besmettingsrisico? Een groot onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven moet dat uitwijzen. Testlocatie: de Johan Cruijff Arena.
Want er wordt tijdens de pandemie amper gesport in de Nederlandse stadions of op sportlocaties. Alleen een beetje profvoetbal, maar dan wel zonder fans. Omdat er nog veel onduidelijk is over de verspreiding van het virus en het besmettingsrisico op zo'n locatie, is dit onderzoek hard nodig.
Generatoren als supporters
Zo werkt het: in de Arena worden metingen gedaan met kunstmatige aerosolen-generatoren, meldt de universiteit. "Deze generatoren verspreiden een vergelijkbaar aantal aerosolen als enthousiaste voetbalsupporters. Daartussen zijn diverse sensoren geplaatst om een goed beeld te krijgen van de verspreiding van de hele kleine speekseldruppeltjes."
Bekijk ook: Waarom zingen de kans op corona kan vergroten
In het onderzoek wordt ook gekeken of de aerosolen uit de lucht gehaald kunnen worden met speciale filters. Naast de zitplaatsen in het Amsterdamse stadion staat een luchtreinigingssysteem met plasma-, glasvezel- en koolstoffilters. Het doel is om ook snel te kunnen testen met publiek.
Hoe risicovol is het?
De vraag is vooral hoeveel risico supporters lopen als ze in het stadion zijn. Daarom kijken de onderzoekers ook naar de dosis en levensduur van het virus in aerosolen.
Met alle gegevens moet uiteindelijk een algemene methode voor risicoanalyse ontwikkeld worden. Het uiteindelijke doel is om de protocollen van de overheid voor de sportsector aan te kunnen passen.
Naar verwachting zijn begin 2021 de eerste resultaten beschikbaar.
Meer onderzoek
Het onderzoek is niet het enige dat loopt in Nederland. Ook het bedrijf Fieldlab Evenementen heeft groen licht gekregen voor onderzoek, maar dan moeten wel eerst de coronabesmettingen omlaag. Daar is Tim Boersma van het bedrijf het niet helemaal mee eens. "We zijn wel in overleg om te kijken of het niet eerder kan. Wij vinden dat dat moet kunnen, wij werken met mensen die negatief getest zijn."
Fieldlab Evenementen gaat testen in vier verschillende categorieën:
- binnen passief (theater en congressen).
- binnen actief (Afas Live, Ziggo Dome).
- buiten actief (voetbalwedstrijden) en
- buiten actief festival (Lowlands, Pinkpop).
Boersma: "De proeven staan gepland voor januari, maar liefst beginnen we zo snel mogelijk."
