5300 verenigingen

Grote Clubactie levert recordbedrag op: 9,5 miljoen euro

03 december 2020 07:47 Aangepast: 03 december 2020 07:56
(Archieffoto) Beeld © ProShots

De Grote Clubactie heeft dit jaar een recordbedrag van 9,5 miljoen euro opgebracht. Dat is 1 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Het oude record stamt uit 2005, toen voor 9,1 miljoen euro aan lootjes werd verkocht. Dit jaar werden door ruim 300.000 leden van zo'n 5300 verenigingen drie miljoen lootjes verkocht. De loten werden niet alleen aan de deur verkocht, maar ook online.

Supertrots

"Ik ben supertrots dat iedereen zo zijn best heeft gedaan", zegt Clubactie-directeur Frank Molkenboer. "Juist in deze moeilijke tijden is dit soort saamhorigheid belangrijk."

"Wat mij elk jaar opnieuw raakt is niet zozeer het aantal verkochte lootjes, maar het feit dat zoveel mensen zich inzetten voor hún vereniging", zegt Molkenboer. "Nergens ter wereld is het verenigingsleven zo georganiseerd als hier in Nederland. Het wordt gedragen door vrijwilligers en heeft een sterk sociaal karakter."

Volgens de organisatoren is het aantal deelnemende verenigingen gestegen, na jaren van daling. De clubactie trekt op 9 december de winnende loten. Kopers kunnen vanaf 10 december zien wat ze hebben gewonnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Sportverenigingen blij met versoepelde coronaregels: 'Liggen genoeg kansen'

Sinds 1972

  • De Grote Clubactie is de grootste fondsenwervende actie voor amateursport-, cultuur- en hobbyverenigingen van Nederland
  • De actie begon in 1972.
  • Leden van verenigingen gaan langs de huizen om lootjes te verkopen.
  • Clubs gebruiken de inleg onder meer om materiaal te kopen.
  • Niet alleen voetbal-, turn-, hockey- en andere sportclubs doen mee, maar ook muziek- en carnavalsverenigingen.
  • Het geld is hard nodig: door de coronamaatregelen hebben de clubs minder inkomsten, bijvoorbeeld doordat ze hun clubhuizen voorlopig niet meer mogen gebruiken.
  • Van elk verkocht lot van 3 euro gaat 2,40 euro direct naar de clubkas. 
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore