'Was privé bedoeld'

Boa's die collega's uitscholden in appgroep onterecht ontslagen

02 december 2020 21:45
Beeld © ANP/Robin Utrecht

De gemeente Sittard-Geleen moet vier buitengewoon opsporingsambtenaren weer in dienst nemen. Ze werden in september op staande voet ontslagen omdat ze hun collega's uitscholden in een appgroep. Het ontslag was onterecht, oordeelde de rechter vandaag.

De boa's scholden hun collega's onder meer uit voor 'vuile smerige honden', 'oetlul', 'kutjanus', 'piemel', 'kuttenkoppen' en 'natte kut'. Ook leidinggevenden moesten het flink ontgelden. 

De gemeente Sittard-Geleen ontdekte de grove berichten en ontsloeg drie boa's op staande voet. De vierde boa, werkzaam voor de gemeente Maastricht maar gedetacheerd in Sittard-Geleen, moest ook vertrekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boa's willen spuugkappen kunnen gebruiken bij handhaving

De kantonrechter oordeelde vandaag dat het gedrag van de boa's ongepast en strijdig met de integriteitsregels van de organisatie was. Maar omdat het om een privé-appgroep ging, is het ontslag op staande voet vernietigd door de rechter.

Uitlaatklep

Wat ook meespeelde in die beslissing, is dat het al langer onrustig was binnen de organisatie en de boa's verder hun werk goed deden. De rechter zei bovendien dat ze de laatste tijd veel voor hun kiezen krijgen en dat de appgroep bedoeld was als uitlaatklep. 

De boa's zijn bevriend met elkaar. De appgroep was niet opgericht om over collega's te praten: er werd ook gesproken over vakanties, relaties en etentjes. Een persoon die niet voor de gemeente werkt, praatte ook mee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore