Astrologie op Instagram

Volle maan, dat betekent slecht slapen en veel geboortes. Toch?

02 december 2020 17:03 Aangepast: 02 december 2020 17:52
Archieffoto van de maan en een kasteel in het Duitse slot Neuschwanstein. Beeld © ANP

Slecht geslapen begin deze week? Angstig zonder reden of juist energiek? Dat moet de volle maan zijn, concludeer je als je gaat zoeken op Instagram. Daar poppen allerlei accounts en influencers op die zich richten op astrologie. Hoe de stand van sterren, maan en planeten invloed op je leven heeft. Als je het de wetenschap vraagt, klopt daar niets van.

Bente de Bruin dacht twee jaar geleden nog dat ze de eerste was, toen ze voor het blad Cosmopolitan begon met Stars for Days, een astrologieplatform op Instagram speciaal voor beginners. Ze ziet dat steeds meer mensen de app ontdekken als fijne laagdrempelige plek voor spiritualiteit en astrologie.

Niet meer zoals Astro TV 

"Vroeger stond astrologie gelijk aan Astro TV, de toekomst voorspellen. Ik denk dat het nu voor veel jonge mensen een vorm van zingeving is. Het kan je inzicht geven in waarom je bent wie je bent. En waarom je je op een dag verdrietig en onrustig kunt voelen, terwijl er eigenlijk geen reden is. Je komt er bijvoorbeeld achter dat dat komt doordat de maan in het sterrenbeeld Vissen staat." 

Geen astroloog heeft natuurlijk het coronavirus en de mondkapjesplicht voorspeld, maar, zegt De Bruin, 'ze konden wel aan planeten en sterren zien dat 2020 een jaar van grote veranderingen zou worden'. Op de vraag wat het nut is van zo’n vage voorspelling, antwoordt ze: "Ik heb veel voorspellingen gelezen, het geeft mij een soort rust dat dingen gebeuren omdat ze voorbestemd zijn."

Bente de Bruin. Foto: Amber Shabban Bente de Bruin. Foto: Amber Shabban

Precies waarom Peter Barthel, hoogleraar sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen, astrologie vergelijkt met geloof. "Heel vroeger had men geen telescopen om de ruimte in te kijken en kregen de maan, de sterren en de zon goddelijke krachten toegekend. Maar nu we dankzij astronomisch onderzoek steeds wijzer worden over de bewegingen en de bouw van hemellichamen, weten we dat astrologie niet werkt en ook niet kán werken", zegt hij. 

Astrologie 'gefactcheckt'

Beweringen uit de astrologie zijn in het verleden 'gefactcheckt', weet Barthel. Bijvoorbeeld door een analyse te maken met de bevolkingsgegevens van grote steden. "En wat blijkt? Vissen trouwen net zo lief met Steenbokken, Weegschalen, Boogschutters, Vissen, of wie dan ook. Er is dus absoluut geen sprake van bijzondere sympathieën tussen bepaalde astrologische tekens." Andersom geldt dat ook, zegt hij: het is niet zo dat stelletjes met 'botsende sterrenbeelden' vaker scheiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Astrologie populair onder jongeren: 'Het geeft inzicht'

Laten we nog even stilstaan bij die volle maan – heeft die nou wel of geen invloed op je fysieke en mentale gezondheid? Voor Bente de Bruin is het duidelijk: iedere volle maan slaapt ze 'gigantisch slecht'. Peter Barthel houdt het op de menselijke neiging naar een verklaring te zoeken. Hij vergelijkt het met andere krachten die aan de maan worden toegedicht. Zoals dat er dan meer kinderen geboren worden (maar waar de burgerlijke stand wederom een ander antwoord op geeft).

Verrek, volle maan

"De link is gauw gelegd", zegt hij. "Als je als vroedvrouw naar buiten kijkt en je ziet niets, zie je niets. Als je naar buiten kijkt met volle maan, denk je: verrek, daarom heb ik het zo druk!"

In de slaapwetenschap is geen bewijs gevonden dat veel mensen slechter slapen bij volle maan. Neurowetenschapper Martin Dresler van het Nijmeegse Donders Instituut bestudeerde enkele jaren geleden alle slaaponderzoeken die hiernaar gedaan zijn. Hij heeft geen statistisch bewijs kunnen vinden. Daar is recent ook geen verandering in gekomen, zegt Dresler tegen RTL Nieuws. Op dit moment is hij opnieuw bezig met een groot onderzoek naar slaapgedrag en daarin wordt ook weer naar volle maan gekeken.

'Ik ga niet meer in discussie'

Bente de Bruin krijgt vaak de vraag 'wat ze toch moet met die horoscoop' terwijl er geen wetenschappelijk bewijs voor is. "Ik ga er niet meer over in discussie. Ieder moet geloven wat-ie wil, ik vind het prettig me ermee bezig te houden."

Bij 'Cosmo' slaat het aan, merkt ze, veel lezers halen er wat uit. "Mensen denken soms dat astrologie alleen over sterrenbeelden gaat. Maar je sterrenbeeld – eigenlijk heet het je zonneteken – is nog maar een klein onderdeel van je horoscoop en de astrologie. Zonde van mijn tijd en moeite om hun dat helemaal uit te leggen."    

Niets te maken met je ziekte

"Zie het als ontspanning en hecht er geen waarde aan", is het advies van hoogleraar Barthel. "Wat ik kwalijk vind: mensen die aan de sterren vragen of hun kankeroperatie het beste volgende week kan doorgaan of dat ze er nog een maand mee moeten wachten. Dan zeg ik dat je goed moet beseffen waar je mee bezig bent. Dan is astrologie niets anders dan een volkomen achterhaalde theorie. Planeten en sterren hebben niets te maken met jouw ziekte. Vraag het je dokter, die handelt op basis van feiten."

Bekijk ook: Supermaan biedt hoop in coronatijd

In april stond de grootste en helderste supermaan van 2020 aan de hemel. In China was de maan duidelijk zichtbaar boven de door corona grotendeels verlaten straten. De Chinezen zagen het als iets positiefs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore