Zwarte Piet

Roetveegpiet op 9 van de 10 basisscholen, voorkeur voor Zwarte Piet neemt af

02 december 2020 11:28 Aangepast: 02 december 2020 11:46
Roetveegpiet Beeld © ANP

Op bijna negen van de tien basisscholen (88 procent) komen dit jaar geen zwarte pieten meer. Ze worden vervangen door roetveegpieten. Iets meer dan de helft (54 procent) van de scholen doet dat nu voor het eerst.

Dat blijkt uit een eigen steekproef van de Volkskrant onder meer dan 300 scholen. Uit een ander onderzoek, van I&O Research, blijkt dat steeds minder Nederlanders willen dat Zwarte Piet zwart blijft.

Maatschappelijk debat

Het maatschappelijke debat over racisme en Zwarte Piet is voor de meeste scholen de aanleiding om over te stappen op roetveegpieten. Op geen enkele school die deelnam aan de steekproef zorgde de keuze dit jaar voor ophef onder ouders of personeel.

Wel was het zo dat sommige sinterklazen niet langs wilden komen zonder een zwarte piet en daarom moest vervanging worden gevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Ook in bibliotheken geen plek meer voor Zwarte Piet'

Een volgens de krant opvallend aantal schooldirecteuren geeft aan dat de overstap geen eigen beslissing was. Het bestuur van de scholengroep zou de keuze hebben gemaakt, en die besturen wilden het voorbeeld volgen van het Sinterklaasjournaal, waarin alleen roetveegpieten zitten.

Draagvlak ontbreekt

De scholen die dit jaar nog wel zwarte pieten ontvangen, geven aan dat de discussie aan hun regio voorbijgaat. Het draagvlak voor roetveegpieten zou er in de lokale gemeenschap ontbreken. Andere scholen geven aan te stuiten op praktische bezwaren. Zo zouden de pieten zonder schmink worden herkend, aangezien ze uit de omgeving komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Defensie schaft Zwarte Piet af: 'Tradities veranderen'

'Feest ten koste van een ander'

Kick Out Zwart Piet (KOZP) noemt de massale overstap van scholen een kantelpunt. Maar voorman Jerry Afriyie geeft in de Volkskrant wel aan dat de actiegroep het eigen doel nog niet heeft bereikt. Volgens hem geven een hoop scholen aan Zwarte Piet niet racistisch te vinden, maar alleen mee te gaan met de tijdsgeest.

"Maar je moet niet veranderen om mij een plezier te doen, je moet stoppen met Zwarte Piet omdat je geen feest wilt vieren ten koste van een ander. Pas als dat besef er is, ben ik gerustgesteld", zegt Afriyie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kick out Zwarte Piet boos op Rutte: 'Gesprek met antiracisten is pr-stunt'

'Piet moet zwart blijven'

I&O Research meldt op basis van een in november gehouden onderzoek onder 2290 Nederlanders dat pakweg vier op de tien Nederlanders (39 procent) willen dat Zwarte Piet zwart blijft. In 2016 was dit nog 65 procent, en in 2018 ging het om de helft van de Nederlanders.

De helft van de Nederlanders (51 procent) denkt dat er over tien jaar geen zwarte pieten meer zullen zijn in Nederland. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2018, toen nog 24 procent van de Nederlanders dit verwachtte.

Ook premier Mark Rutte veranderde zijn mening over Zwarte Piet door de jaren heen, blijkt uit onderstaande video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore