Klappen in de horeca

Ruim twee keer zo veel ontslagaanvragen sinds start coronacrisis

02 december 2020 12:16 Aangepast: 02 december 2020 12:40
De horeca is zwaar geraakt door de coronacrisis. Beeld © ANP/Hollandse Hoogte/Ingrid de Groot

Sinds maart, toen de coronacrisis begon, zijn er bij het UWV ruim twee keer zoveel ontslagaanvragen ingediend als in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de regio Amsterdam is hard getroffen, mede vanwege de vele horeca in de hoofdstad die zwaar is geraakt door de coronacrisis.

Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Vanaf maart tot en met oktober werden bij het UWV 20.814 ontslagaanvragen ingediend, dat is 2,3 keer zoveel als in dezelfde periode in 2019.

Het gaat om ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen, dus omdat het bedrijf slecht draait.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkloosheid verder omhoog, maar minder hard dan verwacht

Breuk met begin van het jaar

Er is duidelijk een breuk met januari en februari, toen het aantal aanvragen bij elkaar met minder dan 20 procent steeg.

In oktober (de laatste maand waarover cijfers zijn) was er een voorlopige piek voor dit jaar, met 4681 aanvragen. Dat is het dubbele van dezelfde maand vorig jaar.

Amsterdam en horeca

De zwaarst getroffen sector sinds eind maart is de horeca, met bijna 11 procent van het aantal ontslagaanvragen. Ook de detailhandel en zakelijke dienstverlening (met elk 9 procent) zijn flink geraakt.

Dat zijn sectoren die sterk vertegenwoordigd zijn in de regio Amsterdam en die regio was dan ook goed voor bijna eenderde van alle ontslagaanvragen. De regio Amsterdam omvat de hele provincie Noord-Holland, exclusief Het Gooi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronadip? Ondernemers in de industrie zien het iets zonniger in

Meer mensen bij UWV aan het werk

In de zomermaanden juni tot en met augustus waren er flink meer aanvragen dan in het voorjaar. Het eerste steunpakket liep eind mei af, het tweede eind oktober.

Inmiddels geldt er weer een gedeeltelijke lockdown. Het UWV zelf heeft vanwege de toename van het aantal aanvragen in oktober meer mensen aan het werk. Dat is ook omdat het UWV de NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid) uitvoert, terwijl er ook meer deskundigen in dienst zijn om mensen naar een nieuwe baan te begeleiden.

Het UWV zocht dit jaar al 550 nieuwe uitkeringsdeskundigen en 300 extra adviseurs om mensen weer aan het werk te helpen. Voor het grootste deel zijn die inmiddels gevonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore