Ga naar de inhoud
Voorlichting nodig

Student laat gratis aanvullende beurs vaak liggen, en dat is zonde

Studenten in het Forumgebouw in Groningen Beeld © ANP

Studenten met ouders met een lager inkomen hebben recht op een aanvullende beurs, maar daar maakt niet iedereen gebruik van. Een kwart van de eerstejaarsstudenten loopt daardoor naar schatting gemiddeld 175 euro aan maandelijkse beurs mis.

Een aanzienlijk deel van deze studenten blijkt wel geld te lenen bij de DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs. "Terwijl de voorwaarden voor de lening veel minder gunstig zijn dan die van de aanvullende beurs. Deze groep leent dus mogelijk onnodig geld", meldt het CPB, het Centraal Planbureau. 

Kwalijke zaak

Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het een 'kwalijke zaak'. Hij denkt dat het komt door gebrek aan voorlichting. Daardoor 'weten veel studenten niet dat zij voor een aanvullende beurs in aanmerking komen'.

"Dergelijke studenten hebben echter wel financiële hulp nodig om hun huur, studie en levensonderhoud te betalen", zegt Muns. "Zij steken zich momenteel onnodig in torenhoge schulden. Elke middelbare scholier zou in de klas voorlichting moeten krijgen over de studiefinanciering."

Maaike
Lees meer
Maaike lost haar torenhoge studieschuld in 2 jaar af: 'Ik biecht al mijn fouten op'

Aanvraagprocedure

Het CPB is het daarmee eens en suggereert dat aanpassingen in de aanvraagprocedure of de voorlichting kunnen voorkomen dat studenten inkomensondersteuning mislopen en zich eventueel onnodig in de schulden steken.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven noemt de CPB-cijfers 'zorgelijk'. Zij laat weten dat uitvoeringsorganisatie DUO de aanvullende beurs meer onder de aandacht gaat brengen bij alle studenten: "Dit moet gewoon beter."

'Bij twijfel, doen'

De minister roept ook studenten die niet zeker weten of zij zo'n beurs kunnen krijgen op om toch een aanvraag te doen. DUO berekent dan of zij er recht op hebben. "Bij twijfel, doen dus."

Helft
Lees meer
Helft studenten gebruikt studiefinanciering als goedkope spaarpot

Aanvullende beurs

  • De aanvullende beurs is bedoeld voor het financieel ondersteunen van studenten met ouders met een lager inkomen
  • Hiermee wil de overheid de toegankelijkheid van het onderwijs waarborgen 
  • De hoogte is afhankelijk van het inkomen van de ouders en nog een aantal andere factoren
  • Het maximale bedrag kan oplopen tot ongeveer 400 euro per maand 
  • Als de student binnen tien jaar een diploma haalt, wordt de beurs omgezet in een gift 
  • Dit in tegenstelling tot een lening, die altijd moet worden terugbetaald 
  • In totaal maken zo’n 29.200 eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs gebruik van een aanvullende beurs

Een feest met 450 studenten? Zo kan het wel

02:32
Een feest met 450 studenten, het klinkt te mooi om waar te zijn, maar een Groningse studentenvereniging wist het te organiseren.