Samen oplossen

Demonstreren tegen coronamaatregelen? 'Nu even niet', zegt Sonja Barend

02 december 2020 01:51 Aangepast: 02 december 2020 01:55
Sonja Barend. Beeld © ANP

Sonja Barend roept Nederlanders op om zich neer te leggen bij de coronamaatregelen. "Ik denk dat we dit alleen kunnen overwinnen als we het samen doen", vertelt ze. De 80-jarige Barend zou graag zien dat er meer solidariteit komt tussen jongere en oudere generaties.

De voormalige talkshowpresentatrice en journalist schoof gisteravond aan bij Op1 om te praten over haar nieuwe boek, De appel in het paradijs. In dat boek schrijft Barend hoe ze naar de huidige coronatijd kijkt.

'Voor jongeren kiezen'

Als het erop aankomt en de intensive care (ic) ligt vol, dan moet de jeugd voorrang krijgen, vindt Barend. "Mijn man is nog iets ouder dan ik", vertelt ze aan tafel. "Wij hebben een ongelooflijk mooi leven achter de rug, dus als de dokters zouden moeten kiezen, dan begrijp ik dat ze voor jongere mensen kiezen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BNNVARA pakt uit met 80e verjaardag Sonja Barend

De 80-jarige Barend vindt het lastig dat er weinig solidariteit is tussen jongere en oudere generaties. Jort Kelder, die eerder zei dat de economie wordt stilgelegd om '80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben' te redden, vindt Barend onverdraagzaam.

'Hupsakee, oude mensen aan de kant'

"Ik vind dat zo verschrikkelijk, dat zo'n jong iemand die het net zo goed heeft als ik, hupsakee oude mensen aan de kant zet", vertelt Barend. "We kunnen dit alleen maar overwinnen als we dat samen doen."

"Ik heb het echt vreselijk moeilijk met die mensen die staan te demonstreren", vervolgt ze. Zoals Viruswaarheid, of groepen mensen die demonstreren tegen een vaccin. "Demonstreren? Nu even niet", vindt Barend.

Bekijk ook: Waarom 'complotdenken' niet gek is

Tijdens de coronapandemie wemelt het van de complottheorie├źn. Dat veel mensen niet meer weten wat waarheid is, is eigenlijk helemaal niet zo vreemd. In deze video leggen we uit hoe dat komt.

Pim Fortuyn

Jarenlang maakte Barend televisieprogramma's waarin ze maatschappelijke thema's aan de kaak stelde. In het gesprek in Op1 komt ook een fragment met Pim Fortuyn voorbij. Daarin verandert de politicus tijdens een interview met Barend zijn mening over de gaswinning in Groningen.

'Uniek', noemt Barend dat nu. "Waarom zegt een politicus nooit, dit heb ik verkeerd gezien, daar kom ik op terug", vraagt de voormalige talkshowpresentatrice zich af:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore