Misschien wel 100

Gevonden skeletten Vianen liggen in middeleeuws massagraf

01 december 2020 19:40 Aangepast: 01 december 2020 19:42
Archeologen aan het werk bij een massagraf aan de stadsgracht in Vianen Beeld © ANP

Twintig skeletten die zijn gevonden bij graafwerkzaamheden in Vianen, blijken te liggen in een massagraf uit de periode Late Middeleeuwen tot een paar honderd jaar geleden. Volgens een archeologisch onderzoeksbureau gaat het tot nu toe om 44 individuen van wie de botten aan de oppervlakte liggen.

Specialistisch onderzoek moet later duidelijk maken hoe ze zijn overleden, bijvoorbeeld bij een veldslag of door een epidemie. De opgraving duurt zeker tot eind dit jaar. In de loop van 2021 hoopt de gemeente Vijfheerenlanden meer duidelijkheid te hebben over de oorsprong van het massagraf.

Specialistisch onderzoek

De skeletten gaan nu eerst naar een depot. "Daar zal via een steekproef worden bepaald welke skeletten in aanmerking komen voor specialistisch onderzoek", zegt wethouder Christa Hendriksen.

Omdat eerst alle skeletten moeten worden opgegraven, zal het onderzoek aan de resten pas in 2021 kunnen worden uitgevoerd.

Tientallen skeletten

De gemeente verwacht dat in het graf nog tientallen skeletten liggen van misschien wel zo'n honderd individuen. Dinsdag waren in ongeveer een kwart van het volledige massagraf alle skeletten blootgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joods massagraf uit WOII bij toeval ontdekt

Vorige week werd bekend dat bij werkzaamheden aan een nieuw stukje stadsgracht in Vianen skeletten waren gevonden. De vindplek is nabij het voormalige kasteelterrein Batestein. Dit kasteel werd rond 1370 gebouwd en was 300 jaar de woonlocatie voor belangrijke adellijke geslachten. Na een brand in 1696 raakt het kasteel in verval.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore