Ga naar de inhoud
Corona-mode

Zijn we door corona aan het verslonzen? 'Comfort is nu de norm'

Archieffoto. Beeld © iStock

Strijken? Bij Joyce thuis weten ze bijna niet meer wat het is. Nu haar vriend thuis werkt, hoeven er geen overhemden gestreken te worden. Ideaal. En het huispak is inmiddels haar favoriete outfit als ze de deur niet uit hoeft.

"Verder trek ik wel een normale broek aan als ik de kinderen naar school breng, hoor. Maar ik kan me bijvoorbeeld niet heugen wanneer ik voor het laatst make-up op had."

Sokken en huisslippers

Op een oproep op de Facebookpagina van RTL Nieuws over 'corona-mode' reageerden meer mensen zoals Joyce. Ze lopen zo lang en vaak mogelijk in hun sportpak, pyjama of badjas. Je mag het slonzig noemen, maar zij vinden het prima. 

De coronamode is makkelijk met één woord te omschrijven: comfortabel. Bij de grote kledingwebwinkel Zalando is die nieuwe voorkeur merkbaar. "In vergelijking met vorig jaar hebben onze klanten bijvoorbeeld twee keer zoveel sweatshirts en sweatpants gekocht", zegt een woordvoerder. Wat ook massaal gekocht wordt: sokken en huisslippers

Videobellen
Lees ook:
Videobellen met collega's? Je virtuele achtergrond heeft invloed op je imago

De mooie jurkjes voor de feestdagen blijven bij Damesmode Dekker in Zuidwolde veelal in de rekken hangen. Truien, broeken, nette broeken waar stretch in zit, dát is dit najaar in trek.

"Comfort is de norm", zegt eigenaresse Rianne Dekker. "Jammer, maar ik snap het wel. In de winkel kleed ik me netjes aan, thuis verwissel ik mijn pak ook gauw voor een spijkerbroek." 

Naar de supermarkt

Bij Maradgo, een kledingzaak voor mannen en kinderen in Tilburg, vliegen de hoodies (ruime capuchontruien) en tracksuits (comfortabele, sportieve pakken) nu de deur uit. "Mensen zitten thuis en vinden dit dan lekker om te dragen", zegt eigenaresse Ramona Klein.

Ze willen er niet als een slons bijlopen als ze toch even naar de supermarkt gaan, daarom kiezen ze een sportief pak dat er net wat mooier uitziet." De hoodies gaan vooral hard onder kinderen, die soms op school vanwege corona met deuren en ramen open in de klas moeten zitten.

Zelf
Zo liepen we er in april bij:
Zelf knippen of uitgroeien: lockdown niet goed voor onze kapsels

Fokke de Jong, oprichter en eigenaar van pakkenmerk Suitsupply, kan die comfortabele truien en ongestreken shirts niet langer aanzien, klaagt hij in het AD. Al zal dat ook te maken hebben met de tegenvallende verkoopcijfers van zijn bedrijf. "Het zit minder in onze cultuur om er tiptop uit te zien, maar ik heb inmiddels het idee dat we qua uiterlijk door de bodem zijn gezakt."

'Niemand ziet het verschil'

Imagodeskundige Zabeth van Veen komt ook allerlei misdaden tegen de mode tegen, maar is iets praktischer. Als je veel thuis zit of veel thuis werkt, waarom zou je dan al die moeite doen voor bijvoorbeeld een online vergadering van werk? 

Haar tip is om slim gebruik te maken van die comfortabele mode van nu. "Voor de mannen bestaan bijvoorbeeld overhemden van T-shirtstof, compleet met kraag en knoopjes. Niemand die het verschil ziet tijdens het videobellen. En vrouwen, ga nou niet voor zo’n sloom vest of een trui, maar zoek even naar huispakken die er wél mooi uitzien. Ze bestaan. Of kies anders voor een colbertje met stretch."

Waarom zou ik, denk je misschien thuis op de bank. Nou, wie zich beter kleedt wordt serieuzer genomen en je wordt er zelf productiever van, weet Zabeth van Veen uit onderzoeken.

Make-up en haren in de krul

Maar het gaat natuurlijk niet alleen over thuiswerk. Zoals Ester reageerde op onze Facebookpagina: er zit ook nog iemand naast je op die bank. "Hij wordt echt niet warm van een slonzig gedrocht met een huispak. Nee, gewoon jurkjes met leuke schoenen, make-up en haren in de krul. Voel ik me ook een stuk mooier en zit ik automatisch beter in m’n vel."

Bekijk ook: vind je thuiswerken zwaar? Dit kun je eraan doen

03:43
In deze video geven een fysiotherapeut en gedragsbioloog geven tips om je thuiswerkdag beter te maken.