Ernstig gewond slachtoffer

Rijontzegging na dramatisch uit de hand gelopen examenstunt

01 december 2020 12:48 Aangepast: 01 december 2020 16:24

Een 18-jarige man uit Rotterdam heeft een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar gekregen voor een ernstig ongeluk tijdens een uit de hand gelopen examenstunt. Een 19-jarige leerlinge raakte ernstig gewond toen een door de verdachte bestuurde auto over haar heen reed.

De examenleerlingen van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam hadden op 12 april 2019 een zogeheten 'Kolderdag'. Op die dag wordt in stijl afscheid genomen van de middelbare school.

Geleende terreinwagen

De verdachte had die dag een terreinwagen geleend. Hij was vooraf door de politie gewaarschuwd dat niemand daarop mocht klimmen. De school had verboden om ermee het terrein op te rijden. Op de dag zelf reed hij toch het plein op en probeerden diverse leerlingen de auto te beklimmen.

Hoewel de man riep dat iedereen eraf moest, bleven mensen erop klimmen. Toen de auto in beweging kwam, viel het slachtoffer - een goede vriendin van de verdachte - aan de voorkant af en kwam onder de auto terecht. Ze raakte daarbij zwaargewond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leerlingen opgepakt na uit de hand gelopen examenstunt

Slechter af kunnen lopen

"Het had veel slechter af kunnen lopen met het meisje", zei de officier van justitie tijdens de behandeling van de zaak in de rechtbank in Rotterdam. "Dat realiseert de verdachte zich natuurlijk ook, achteraf. Maar op die dag is hij als beginnend bestuurder gaan rijden in een zware auto, ondanks dat hij uitdrukkelijk gewaarschuwd was door de politie. Zeker ook omdat hij wist dat zijn klasgenoten al het één en ander gedronken hadden en de kans op een ongeluk dus groot was. Dat reken ik de verdachte aan."

Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 90 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden geëist. De rechter heeft vandaag besloten om alleen met het laatste mee te gaan. Mocht de jongeman binnen een jaar weer de fout in gaan, dan raakt hij dus voor zes maanden zijn rijbewijs kwijt. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore