Verkeersveiligheid

Tractoren krijgen vanaf 1 januari een kenteken (en dat is eerder dan gepland)

01 december 2020 06:02 Aangepast: 01 december 2020 18:35
Ter illustratie. Beeld © ANP

Tractoren krijgen vanaf 1 januari een kenteken. Een wet om dat mogelijk te maken zou pas in 2025 ingaan, maar minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft de eerste kentekenplaat al uitgedeeld.

De maximumsnelheid voor tractoren wordt tegelijkertijd met de kentekenplicht verhoogd van 25 kilometer per uur naar 40 kilometer per uur.

Deze snelheidsverhoging voor landbouwvoertuigen scheelt onder meer gevaarlijke inhaalmanoeuvres, vertelt Van Nieuwenhuizen. "Dat is echt goed nieuws voor de verkeersveiligheid."

Vanaf 1 januari

Nieuwe tractoren krijgen vanaf 1 januari al een kentekenplaat. Eigenaren van bestaande voertuigen krijgen vervolgens nog één jaar om hun voertuig te registreren en een kenteken aan te vragen. Voor 1 januari 2025 moeten alle tractoren een kenteken hebben, ook als ze langzamer dan 40 kilometer per uur rijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer akkoord: ook tractoren krijgen straks een kenteken

"Door de registratie en het kenteken is bij diefstal of een verkeersongeluk makkelijk te achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is van het voertuig", vertelt minister Van Nieuwenhuizen. "Ik ben erg blij dat we na jaren van overleg nu samen met de sector deze mijlpaal bereikt hebben."

'Van de gekke'

De Tweede Kamer stemde begin dit jaar al in met het wetsvoorstel dat de registratieplicht mogelijk maakt. D66-Kamerlid Matthijs Sienot vertelde toen aan RTL Nieuws dat het 'van de gekke' is dat tractoren niet geregistreerd hoeven te worden. "Een kenteken is ook nodig als je boeren die overtredingen maken, wilt kunnen bekeuren", vertelde hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkeerschaos na blokkade snelweg door boze boeren

De PVV verzette zich als een van de weinige partijen tegen de kentekenplicht voor tractoren. Volgens PVV-kamerlid Van Aalst zou de maatregel vooral bedoeld zijn om bestuurders makkelijker op de bon te kunnen slingeren.

Campagne

De RDW begint vanaf vandaag een campagne om boeren bewust te maken van de nieuwe regels, die vanaf 1 januari gelden. Zo geldt de kentekenplicht niet alleen voor tractoren, maar ook voor machines die gebruikt worden voor grond-, weg- en waterbouw en het groenonderhoud.

Bekijk ook: Weer boerenprotest, trekkers onderweg naar Den Haag

Uit heel het land trokken vorige maand boeren naar Den Haag om te demonstreren. De boeren zijn het niet eens met de stikstofmaatregelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore