Winkeliers verantwoordelijk

Veiligheidsberaad neemt geen landelijke maatregelen: winkeliers zelf verantwoordelijk

01 december 2020 00:35 Aangepast: 01 december 2020 00:59
Ter illustratie: mensen met mondkapjes in een supermarkt. Beeld © ANP

Er komen geen landelijke maatregelen om de drukte in winkelcentra de komende weken tegen te gaan. Dat heeft het Veiligheidsberaad gisteravond besloten. De verantwoordelijkheid ligt bij de winkeliers, die boetes kunnen krijgen als het te druk wordt in de winkels.

Dat vertelde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, gisteren na het overleg met de 25 veiligheidsregio's. Landelijke maatregelen zijn volgens de burgemeesters niet nodig. "Hoe je met de drukte omgaat, is lokaal maatwerk", vindt ook minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie.

Niet alles sluiten

"Alles sluiten, gaan we niet doen", vertelde Bruls. "Voor de economie en voor de mensen is het van belang dat zij naar een winkel kunnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen bij FNV: sluit winkels met kerst, drukte is nog niet voorbij

Op Black Friday was het veel te druk in steden zoals Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam. De burgemeesters en Grapperhaus vinden echter dat het afgelopen weekend op veel plekken juist ook heel goed ging. Als het ergens te druk is, moet het aan de burgemeesters zijn om maatregelen te nemen. Zij kunnen bijvoorbeeld parkeerplaatsen minder toegankelijk maken of de parkeertijd inkorten.

'Vermijd de drukte'

"Een van de basisregels is om drukte te vermijden. Als ergens te veel mensen zijn, dan keer je om", vertelde Grapperhaus. "Doe je inkopen online. Ga niet funshoppen. Mensen gebruik je verstand."

Bruls ziet graag dat consumenten hun koopgedrag spreiden. "Doe niet met z'n allen boodschappen op de zaterdagmiddag. Het liefst wil je voorkomen dat je een winkelgebied moet sluiten."

De voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Brul, na afloop van het overleg met de veiligheidsregio's. De voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Brul, na afloop van het overleg met de veiligheidsregio's.

Niet alleen consumenten, ook winkeliers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Is het ergens te druk of dragen mensen geen mondkapjes, dan is het aan de winkelier om daar iets aan te doen. Winkeliers die zich daar niet aan houden, zijn volgens Grapperhaus straks de klos. Burgemeesters kunnen boetes uitdelen of winkels zelfs sluiten als de maatregelen niet worden opgevolgd.

Politie waarschuwen

"Een winkelier bepaalt zelf wie er in de zaak komt. Het merendeel dat geweigerd wordt, gaat gewoon weg", vertelde Bruls. "Lukt het niet, dan kunnen zij de politie of boa's waarschuwen."

Bekijk ook: Winkels dicht door drukte

Waarom bent u hier? Deze vraag kregen deze mensen afgelopen weekend voorgelegd.

Een aantal winkelketens hebben al aangegeven dat zij niet willen gaan handhaven. Maar de burgemeesters benadrukken dat dit een overtreding is. De veiligheidsregio's zullen eerst waarschuwen, maar hoge boetes en sluitingen volgen.

'Gaat over gezondheid'

Er werd reikhalzend uitgekeken naar de beslissing van het Veiligheidsberaad. Vakbond FNV wil strenge maatregelen en vroeg de autoriteiten de winkels rond kerst gesloten te houden. "We hebben politici nodig die winkelketens durven aanpakken en zeggen: 'Joh, het gaat over gezondheid nu, niet over omzet'", vertelde Linda Vermeulen van FNV Handel daarover aan RTL Z.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerstdrukte: supermarkten AH langer open, soms zelfs tot middernacht

Bezorgcapaciteit

Aan de andere kant waren er de winkeliers, die juist willen dat alle winkels open mogen blijven. "De oproep om niet te winkelen en alles online te bestellen gaat voor enorme problemen bezorgen", stellen zij. De bezorgcapaciteit zakt volgens de koepelorganisatie nu al door het ijs.

Vanaf vandaag geldt ook de mondkapjesplicht, die winkeliers dus ook moeten gaan handhaven. Mondkapjes zijn vanaf nu niet alleen verplicht in openbare plekken als musea, winkels en theaters, maar ook in bushokjes en tramhaltes. Wie er geen draagt, riskeert een boete van 95 euro:

Waar het mondkapje op moet, wie dat allemaal moet en welke mondkapjes wel of niet mogen, leggen we uit in deze video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore