Extern bureau

Onderzoek naar beschuldigingen antisemitisme rechtenfaculteit Universiteit Leiden

30 november 2020 20:38 Aangepast: 30 november 2020 20:47
Hoogleraar Paul Cliteur, tot voor kort senator van Forum voor Democratie. Beeld © Robin Utrecht

De Universiteit Leiden heeft een extern onderzoeksbureau ingeschakeld naar aanleiding van beschuldigingen van antisemitisme binnen de faculteit Rechtsgeleerdheid. Gisteren kwamen zestien hooggeplaatste medewerkers met een open brief tegen 'antisemitisme, racisme en discriminatie en het bagatelliseren of normaliseren daarvan'.

Volgens de briefschrijvers, allen hoogleraar aan de rechtenfaculteit, lijken antisemitisme en vreemdelingenhaat in bepaalde kringen 'volstrekt normaal of op zijn minst acceptabel' te zijn geworden. "Daarom staan wij op en spreken we er onze afschuw over uit."

De beschuldigingen hebben tot grote onrust geleid, meldt de universiteit in een verklaring. Daarom wordt er op zo kort mogelijke termijn een onderzoek gestart.

Vertrouwenspersoon

In de verklaring worden geen namen genoemd, maar zaterdag twitterde de hoogste baas van de universiteit over hoogleraar Paul Cliteur, tot voor kort senator van Forum voor Democratie. Hem wordt verweten onvoldoende afstand te hebben genomen van racistische en antisemitische geluiden binnen Forum voor Democratie.

Cliteur begeleidde Thierry Baudet in Leiden tijdens diens promotie en geldt als de vertrouwenspersoon en intellectuele mentor van de opgestapte partijleider.

Volgens rector magnificus Carel Stolker moet Cliteur 'klip en klaar' afstand nemen van beschuldigingen van antisemitisme. "Antisemitisme en racisme, en ook het daarvan niet-afstand nemen, zijn totaal maar dan ook totaal onaanvaardbaar", twitterde hij zaterdag. "Wordt snel vervolgd."

Het onderzoek vormt mogelijk aanleiding voor vervolgonderzoek, meldt de universiteit. Die wil verder niet reageren op vragen. Cliteur laat weten dat hij de uitkomsten 'met heel veel vertrouwen' tegemoet ziet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een week lang duurde de Forum-soap, wat heeft het opgeleverd?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore