Mondkapjesplicht

Samuel kan geen mondkapje op: 'Moet steeds mijn handicap bewijzen'

30 november 2020 22:01 Aangepast: 01 december 2020 08:55

Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimten verplicht. Maar wat als je om medische redenen geen mondkapje op kunt? Dan zal je dat moeten aantonen, bijvoorbeeld door een doktersverklaring. Samuel kijkt daar nog niet bepaald naar uit. "Ik heb geen zin om constant mijn verhaal te moeten vertellen", zegt hij.

Een mondkapje dragen is voor Samuel niet te doen. Door een hersenbeschadiging doet zijn rechterhand niet wat hij wil. Het dragen van een mondkapje zou er bovendien voor zorgen dat zijn zicht verslechtert. "Door een zichtaandoening raak ik dan de oriëntatie kwijt", zegt Samuel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mondkapjesplicht gaat morgen dan toch écht in: boete is 95 euro

Samuel vreest zich constant te moeten verantwoorden nu het dringende advies verandert naar een mondkapjesplicht. "Het beneemt je bijna elke vorm van vreugde om ergens naartoe te gaan waar je een mondkapje moet dragen. Dan moet ik constant mijn handicap bewijzen. Ik heb geen zin om constant mijn verhaal te moeten vertellen."

Samuel zou het liefst willen dat de overheid een pasje uitgeeft waarop duidelijk wordt gemaakt dat hij geen mondkapje kan dragen. "Al is het maar klein, zodat ik me niet steeds hoef te verantwoorden. Dat zou wat mij betreft de beste oplossing zijn."

95 euro boete

Wie vanaf morgen, 1 december, geen mondkapje draagt in publieke binnenruimtes kan een boete krijgen van 95 euro. Dat geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Publieke binnenruimtes zijn alle ruimtes waarbij je 'de hemel niet kunt zien'. Denk aan: winkels, musea, restaurants, theaters en concertzalen. Maar ook stations en luchthavens. Als je in zo'n ruimte bent: mondkapje op. Zit je op een stoel, dan mag het kapje af. Ga je tussendoor even naar het toilet, dan moet het mondmasker weer op.

Voor wie het vergeten is: de niet-medische mondkapjes moeten zowel de mond als neus bedekken. Ook in het onderwijs moet het mondkapje op als leraren en leerlingen door het gebouw lopen. Tijdens de les mag-ie weer af. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore