Van introvert naar feestbeest

Het jaar van Jaïr in Wuhan: van extreme lockdown naar elk weekend feest

26 december 2020 21:30 Aangepast: 26 december 2020 22:45
Jaïr met een vriendin tijdens een avondje uit in Wuhan. Beeld © Eigen foto

De heftige quarantainetijd in Wuhan veranderde de eerder zo introverte Jaïr in een feestbeest. De Nederlandse student zat 2,5 maand opgesloten in zijn Chinese appartementje. Er stond letterlijk een hek om zijn flat. Inmiddels is het coronavirus in de miljoenenstad zo goed als uitgeroeid en feest hij er in het weekend op los. "Ik kreeg echt trek in sociale contacten."

Het afgelopen weekend heeft Jaïr gefeest tot een uurtje of vier in de ochtend. Morgen gaat hij met vrienden uit eten. Sinds een paar maanden, ongeveer toen de universiteiten weer open gingen in september, is alles weer normaal in Wuhan.

We spraken Jaïr en zijn moeder Ursula eind januari (zie video hieronder), toen het virus in Wuhan in alle hevigheid was losgebarsten. Jaïr had toen besloten daar te blijven, en dus niet op een repatriëringsvlucht naar huis te stappen. Ursula vond het doodeng wat haar zoon aan het doen was.

2,5 maand niet naar buiten

"Ze is nog altijd niet heel blij dat ik aan de andere kant van de wereld zit", vertelt Jaïr over de telefoon. "Het zal het moederinstinct zijn. Ze kan me niet zomaar komen helpen als er iets is. En in januari zat ik voor haar in het ground zero van corona en was het alsof al het gevaar hier zat." 

Nou ging het er ook heftig aan toe in Wuhan. Zo werden er opeens hekken rond Jaïrs flat geplaatst. Van die ondoorzichtige dingen die normaal gebruikt worden voor bouwplaatsen. "De boel ging op slot voor onze eigen veiligheid, was de mededeling. Daarna ben ik 2,5 maand niet buiten geweest." 

Boodschappen werden geregeld via een grote groepschat met de buren. Jaïr kon kiezen uit vijf verschillende pakketten die dan een paar dagen later bezorgd werden. Hij praat er nuchter over. De band met de buren is goed. "Op een gegeven moment zag mijn koelkast helemaal groen. Mijn buren kwamen steeds aanzetten met gratis groente. Ze dachten waarschijnlijk: 'deze buitenlander is aan het verhongeren, we moeten hem meer eten geven'." Het voelde fijn, die verbondenheid in een tijd waarin je met elkaar vastzit.

Hekken om een afgesloten wooncomplex in Wuhan, een man kruipt er onderdoor. Foto uit april. Hekken om een afgesloten wooncomplex in Wuhan, een man kruipt er onderdoor. Foto uit april.

Temperatuur meten

Toen de hekken weer open gingen, was het virus overgewaaid naar Europa. Nu is de situatie zelfs zo goed als omgekeerd.

Alles in Wuhan is weer open, zoals in onderstaande video te zien is, al dragen mensen nog wel mondkapjes op straat. Niet omdat het moet, maar uit netheid of voorzichtigheid, denkt Jaïr. Maar eenmaal binnen in een bar, heeft niemand dat meer en zit je gerust met een groepje van tien bij elkaar. 

China lijkt het coronavirus volledig onder controle te hebben en daarom stromen de kroegen en clubs vol. Ook in Shanghai waar een Nederlander begin november de opening van een gloednieuwe kroeg vierde.

Sommige strenge regels gelden nog wel. "Ik neem bijvoorbeeld elke dag een Chinese variant van Uber. De bestuurder moet verplicht een mondkapje op en ik weet dat maaltijdbezorgers elke dag hun temperatuur moeten opnemen. Wie met de trein wil reizen moet kunnen laten zien dat zijn persoonlijke corona-app op groen staat."

Opeens een 'partypersoon'

Maar Jaïr voelt vooral de enorme vrijheid na die hevige lockdown. "Voor mij was de quarantaineperiode niet heel vreemd, doordat ik als introvert persoon op m’n gemak ben als ik alleen ben. Maar het rare is dat ik na die tijd echt trek had in sociale contacten. Ik zag er naar uit om mensen te zien."

Eerder was hij niet zo’n 'partypersoon', maar Jaïr is de laatste twee maanden meer uitgegaan dan in de afgelopen jaren, zegt hij. Hij denkt dat hij begin dit jaar de vrijheid die hij heeft, heeft leren waarderen. "Omdat ik weet dat die vrijheid me zomaar kan worden afgenomen door zo’n virus."

Ook is hij naast zijn studie gaan werken. De quarantaine nam nogal een hap uit zijn spaargeld dus er moest wat gebeuren. "Het heeft ervoor gezorgd dat ik de volgende stap wel móést zetten."

'Gevaarlijk nu te gaan reizen'

Toen zijn broer aan het begin van de zomer belde om te vertellen dat hij het virus had, kreeg Jaïr pas echt door dat de situatie was omgedraaid. Niet hij maar zijn familie zat in de gevarenzone. Gelukkig was Jaïrs broer maar een weekje ziek.

Jaïr had graag met kerst thuis willen zijn, maar hij vindt het ook te gevaarlijk om te gaan reizen. "Zelfs binnen China zie ik daartegen op. Ik voel meteen weer die voorzichtigheid van het begin van het jaar om me er niet aan bloot te stellen. Ook al word ik er waarschijnlijk niet heel ziek van. Maar ik voel de verantwoordelijkheid anderen niet aan te steken, dat was toen het belangrijkste argument om heel Wuhan in quarantaine te zetten."

Peperduur vliegticket met risico

Ursula, zijn moeder, noemt het 'waardeloos' dat haar zoon niet thuis is met de feestdagen. Ze kreeg het soms benauwd van de heftige verhalen van Jaïr en de beelden uit Wuhan. Nu ze ziet dat 'alles weer met elkaar host en dans in China' wil ze dolgraag dat hij het vliegtuig pakt. Al snapt ze dat Nederland, met de in haar ogen te strenge coronaregels als een mondkapjesplicht en dichte horeca, haar zoon nu bar weinig te bieden heeft. 

Even naar huis gaan zou Jaïr trouwens 3000 euro kosten, vertelt Ursula. De prijzen voor vliegtickets zijn omhoog geschoten. Ook bestaat de kans dat hij op de terugweg China niet meer wordt binnengelaten.

Kortom, er zit even niets anders op dan veel bellen via WeChat. Zoals ze nu al zo’n drie keer per week doen. Corona heeft hen een zwaar jaar bezorgd, maar heeft de band tussen moeder en zoon echt niet kapot gekregen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vloggers laten zien: in Wuhan lijkt alles weer mogelijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore