Black Friday

Deskundigen: strengere maatregelen nodig na drukte in steden

30 november 2020 15:58
Grote drukte in de winkelstraten van de grote steden. Beeld © ANP

Deskundigen willen per direct nieuwe regels voor winkelstraten. Het kortingenfestijn Black Friday heeft het afgelopen weekend in veel steden tot grote drukte geleid. "Als dit de opmaat was voor de rest van december, dan hebben we echt een groot probleem", zegt viroloog en OMT-lid Menno de Jong. En hij staat daar niet alleen in, blijkt uit een rondgang door RTL Nieuws.

Afgelopen weekend was het op diverse plekken te druk. Zo sloot burgemeester John Jorritsma van Eindhoven zaterdagmiddag alle winkels in het centrum. Volgens hem was het veel te druk en zag hij zich daarom genoodzaakt een noodbevel af te kondigen. Bekijk de beelden van de drukte van zaterdag hieronder.

"De drukte van afgelopen weekend kan echt niet. Dit is totaal niet wenselijk", zegt hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss tegen RTL Nieuws.

Hij pleit daarom nu voor strengere maatregelen. "Zolang alle winkels gewoon open zijn en mensen naar de stad kunnen, zal de drukte niet afnemen", verwacht hij. 

Tijdslots

Volgens Voss zou winkelen met tijdslots een oplossing kunnen zijn.  "Het helemaal sluiten van winkels is een enorme economische klap. Kies daarom voor ruimere openingstijden en reserveer een tijdvak. Zo kun je de mensenmassa spreiden", zegt Voss.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom al die maatregelen als je corona buiten toch minder snel oploopt?

Viroloog Ab Osterhaus ziet ook graag een strenger beleid: "Deze drukte hadden we kunnen voorspellen. In België zijn de niet-noodzakelijke winkels dicht, dus krijgen we shoptoeristen in Nederland. En mensen lopen niet alleen rond in de buitenlucht door de stad, ze gaan ook de winkels in en uit. Dat is het grote probleem."

Volgens medisch-microbioloog Bert Mulder kun je niet zeggen: het is in de buitenlucht, dus dan is er geen probleem. "Mensen gaan winkels in en uit en daarbij gedijen dit soort virussen in de winter veel beter dan in de zomer. Dus het advies blijft: hou 1,5 meter afstand en vermijd drukte. Laten we hopen dat het meevalt, maar dat kunnen we over twee weken pas definitief zeggen." 

Niet vanzelf

Volgens Mulder is het 'een slechte zaak' wat er afgelopen weekend is gebeurd. Menno de Jong, viroloog van Amsterdam UMC deelt die mening: "Je krijgt de samenleving niet vanzelf thuis. Mensen denken: als andere mensen thuisblijven, dan kan ik gaan shoppen."

Vanavond spreken de voorzitters van de 25 Veiligheidsregio's over de drukte van afgelopen weekend met minister Grapperhaus. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronabonus in december voor Nederlands supermarktpersoneel

FNV wil dat het veiligheidsberaad lessen trekt uit de drukte rond Black Friday. Het is volgens de vakbond belangrijk dat de overheid afspraken maakt met de grote winkelketens over openingstijden, winkelsluiting, deurbeleid en reclame-uitingen. 

Het afgelopen weekend kwamen er bij FNV veel meldingen binnen van winkelmedewerkers die door de drukte hun werk niet veilig kunnen doen. Linda Vermeulen, bestuurder FNV Handel: "Winkelmedewerkers zijn al de hele crisis aan het werk en worden nu blootgesteld aan een drukte die helemaal niet past in een tijd waarin we het coronavirus achter ons willen laten. De drukte in de winkelstraat is door de vele reclames van grote winkelketens op sociale media, tv en radio bewust gecreëerd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore