Tweede Kamer beslist

Moet Buba weg uit Nederland? 'Welzijn van de olifant is het belangrijkst'

30 november 2020 14:12 Aangepast: 01 december 2020 17:18
Olifant Buba in 2018 Beeld © ANP

Al jaren is het een gevoelige discussie: mag olifant Buba bij circusfamilie Freiwald blijven, of is het beter als ze weggaat? Morgen stemt de Tweede Kamer over haar lot en dat leidt tot een verhit debat. "Wij geloven dat de familie Freiwald aan Buba gehecht is. Maar bij houden van hoort ook loslaten", stelt Comité Dierennoodhulp.

Sinds 2015 is het in Nederland verboden om op te treden of rond te reizen met wilde circusdieren. Het kabinet zocht toen al naar een nieuw onderkomen voor de 45-jarige vrouwtjesolifant Buba. Dat lukte niet, en de circusfamilie Freiwald kreeg een ontheffing om voor het dier te blijven zorgen. Al bijna 30 jaar reist Buba mee met het Duits-Nederlandse circus. 

Steunbetuigingen

De ontheffing loopt af, en corona zorgt voor problemen. De familie kan het dier vanwege een gebrek aan inkomsten niet meer onderhouden. Minister Carola Schouten (Natuur) overweegt op advies van deskundigen Buba naar olifantenopvang Elephant Haven in Frankrijk te sturen.

Maar de familie wil dat Buba blijft en vraagt om jaarlijks 70.000 euro steun om Buba te kunnen verzorgen. Ze krijgen veel steunbetuigingen uit het land, ook vanuit de politiek.

Olifant Buba tijdens haar laatste optreden in 2015. Olifant Buba tijdens haar laatste optreden in 2015.

Dierenwelzijnsorganisaties staan op hun achterste benen. "Volgens de wet hebben dieren recht om zich natuurlijk te kunnen gedragen. De omstandigheden waaronder Buba in het circus moet verblijven, doen daar geen recht aan", zegt Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp tegen RTL Nieuws.

Het comité trekt samen met andere organisaties aan de bel: het welzijn van Buba dient voorop te staan, niet dat van de eigenaren die aan Buba gehecht zijn. "Ik vind het triest dat door wat tranen, menselijk sentiment, het dier geen kans krijgt", zegt Van de Werd.

Liefde familie

Kevin van Geet, woordvoerder van het circus, zegt tegen RTL Nieuws dat de familie erg op Buba is gesteld en het welzijn van het dier het belangrijkst vindt. "Zij hebben alles voor Buba over. Al hun spaargeld gaat naar het dier, puur uit liefde." 

Het gaat goed met het dier, zegt Van Geet. "Hij heeft een groot buitenverblijf en een verwarmd binnenverblijf. Qua voorziening is dat vergelijkbaar met hoe een olifant in een dierentuin of opvangcentrum zou leven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mysterie ontrafeld: honderden olifanten Botswana stierven door blauwalg

Van Geet hoopt dat de regering de familie wil steunen. Verder stelt hij voor om een educatief excursieprogramma op te zetten, voor bijvoorbeeld scholen. "Daarbij vertoont Buba geen kunstjes, Maar dit levert wel geld op waarmee we Buba kunnen onderhouden."

Van hot naar her

Van de Werd van Comité Dierennoodhulp zegt dat dat laatste helemaal niet kan volgens de wet. "Als Buba mag blijven, betekent dat dat zij nog zo’n 25 jaar van hot naar her wordt meegesleept en gebruikt zal worden als attractie."

De oplossing volgens de minister, en ook volgens de dierenwelzijnsorganisaties: Elephant Haven in Frankrijk. Dat is een groot terrein waar olifanten de ruimte hebben om 'in alle rust' te kunnen leven. "Vrijwilligers en bezoekers kunnen de olifanten observeren, maar zullen geen rechtstreeks contact met hen hebben", zo staat er op de site te lezen.

De olifantenopvang in Frankrijk. De olifantenopvang in Frankrijk.

Omdat meer Europese landen wilde dieren in circussen verbieden, is Elephant Haven in het leven geroepen. Nu is er nog geen olifant, maar binnenkort zullen die er wel zijn.

Tricky

Van de Werd: "Voor Buba is dit een kans op een beter, rijker leven. Dan krijgt ze een sociaal leven, en dat is wat olifanten nodig hebben. Daar zal ze aan moeten wennen, maar de directeur van het circus mag mee om haar te helpen. Het is toch mooi om te zien dat het dier waarvan je houdt, gelukkig wordt?"

Maar de circusfamilie ziet dat niet zitten. "Je wilt je kind niet zomaar afgeven aan mensen die weinig verstand hebben van olifanten", zegt familiewoordvoerder Van Geet. "Dat stel dat het heeft opgericht, heeft weinig ervaring. En Buba leeft al zo lang solitair, het is gewoon een risico om haar onder te brengen bij andere olifanten. Ze is nogal dominant, dus dat is tricky."

Olifant Buba in 2015. Olifant Buba in 2015.

Van de Werd ziet dat anders: "In de praktijk van dierenopvangen ziet men vaak het omgekeerde. In veel gevallen blijken dieren onder professionele begeleiding, weer een mooi en verrijkt leven kunnen hebben met soortgenoten."

Meerderheid?

Regeringspartij CDA pleit ervoor om Freiwald in aanmerking te laten komen voor coronasteun, zodat de olifant kan blijven. Daarvoor is 70.000 euro per jaar nodig, stelt de circusfamilie. In de motie van CDA-Kamerleden Maurits von Martels en Martijn van Helvert staat dat 'de laatste circusolifant onze politieke keuzes nooit zal vergeten'. Ook de PVV heeft een motie ingediend.

De Tweede Kamer stemt er morgen over en het lijkt erop dat een meerderheid wil dat Buba blijft. Een spannend moment voor de circusfamilie: volgens een woordvoerder van minister Schouten wil ze de stemming afwachten voordat ze een definitief besluit over Buba neemt.

Bekijk ook: 'Eenzaamste olifant ter wereld' op weg naar nieuwe vrienden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore