Ga naar de inhoud
Personeelstekort

Treinen uitgevallen door zieke verkeersleider: 'Komt vaker voor'

Verkeersleiders aan het werk bij ProRail. Beeld © ANP

Vanwege een zieke verkeersleider zijn er vanochtend op diverse trajecten treinen uitgevallen. "Dat is niet de eerste keer en het kan de komende tijd vaker voorkomen", zegt een woordvoerder van ProRail.

Verkeersleiders houden het treinverkeer in de gaten en sturen het aan. Volgens ProRail kon er vanaf 09.00 uur niet meer worden gereden op de trajecten Utrecht-Arnhem, Ede/Wageningen en De Haar-Rhenen.

Zieke
Lees ook:
Zieke bij luchtverkeersleiding: 1400 gestrande reizigers op Eindhoven Airport

Het ging om in totaal veertig treinen. Uiteindelijk lukte het ProRail toch om een vervanger te vinden en konden de treinen rond 10.30 uur weer normaal gaan rijden.

Niemand beschikbaar

Maar hoe kan het dan dat er niet direct een vervanger kan worden geregeld? "Normaal gesproken vallen we bij dit soort problemen terug op onze achterban", legt ProRail-woordvoerder Coen van Kranenburg uit. "Maar daarvan was nu niemand beschikbaar."

ProRail heeft bovendien last van het coronavirus. "Mensen zijn vaker ziek. Dat we te weinig verkeersleiders hebben was al een bestaand probleem, maar nu komt het eerder tot uiting."

Personeelstekort
Lees ook:
Personeelstekort ziekenhuis leidt tot gevaarlijke situaties

Een andere verkeersleider tijdelijk wat meer werk geven, is volgens de woordvoerder geen optie. "Dat is onveilig. Je kunt niet even iets erbij doen, je hebt je handen al vol aan je eigen traject. Bovendien zijn niet al onze mensen met alle trajecten bekend."

Komt vaker voor

ProRail kampte de afgelopen periode al vaker met het uitvallen van verkeersleiders. Er is een tekort aan mensen die deze functie vervullen.

Het bedrijf zegt hard bezig te zijn om nieuw personeel te werven. Tot dat gevonden is, kan het nog wel vaker voorkomen dat een traject ineens zonder verkeersleider zit en er treinen uitvallen, zegt de woordvoerder.