Ranglijst 20 steden

Groningen is gezondste stad van het land, Zaanstad scoort het slechtst

30 november 2020 10:22 Aangepast: 30 november 2020 11:04

Groningen is uitgeroepen tot de gezondste stad van het land. Van alle grote steden in Nederland is het leefklimaat er het gezondst, stelt onderzoeksbureau Arcadis.

Het ingenieursbureau onderzocht twintig steden op vijf onderdelen: mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde omgeving en gemeenschap.

Nijmegen eindigde op plek 2 en Maastricht op plek 3. Zaanstad bungelde onderaan.

'Groningen weert de auto uit de binnenstad'

Volgens John Boon van Arcadis is het geen verrassing dat Groningen bovenaan eindigt. "Deze stad probeert al sinds de jaren 70 de auto zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren. En met succes. Nergens ter wereld wordt zo vaak de fiets gepakt als in Nederland en van de onderzochte steden is Groningen hierin koploper."

Hij wijst er ook op dat Groningen bezig is met de aanleg van fietsnelpaden en het herinrichten van wegen waardoor de auto ondergeschikt wordt aan de fiets",

Veel groen

Groningen heeft verder relatief veel groen en schaduwrijke plekken. "Dit soort plekken worden door klimaatverandering belangrijker, met name steden worden geconfronteerd met hittestress", aldus Boon. Ook geeft hij in de krant aan dat de luchtkwaliteit er goed is. "In de Randstad of het zuiden is dat anders door de aanwezigheid van industrie en het feit dat daar veel meer mensen wonen."

Gekeken is naar deze vijf onderdelen:

  • Gezondheid van de gemeenschap. Gaat onder andere over (on)veiligheidsgevoelens en of een stad mogelijkheden biedt tot herstel van stress, een stad die 'verleidt tot bewegen'.
  • Staat van de gebouwde omgeving. Bij dit onderdeel wordt gekeken naar hygiëne en naar (zorg)voorzieningen die voor iedereen bereikbaar zijn.
  • Gezonde Mobiliteit. Dit gaat over of je je in een stad makkelijk per fiets, te voet of met het ov kunt verplaatsen. 
  • Gezonde Buitenruimte. Gaat onder andere over hoeveel groen er is in een stad om in te spelen en recreëren. 
  • Gezond milieu. Dit onderdeel gaat over de luchtkwaliteit maar ook over zaken als geluidshinder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore