Motie ingediend

CDA en CU: militaire radar met 'schadelijke straling' niet in Herwijnen

30 november 2020 06:29 Aangepast: 30 november 2020 06:47
Dit is de plek in Herwijnen waar de radar van Defensie zou komen. Beeld © ANP

Het CDA en de ChristenUnie willen dat Defensie een andere plek zoekt voor de militaire radar die in Herwijnen moet komen. Er is al jaren een strijd gaande tussen de inwoners van het Gelderse dorp en Defensie, vanwege de schadelijke straling die de toekomstige radar uit zou stralen.

De partijen vragen in een motie aan staatssecretaris Visser (Defensie) om onderzoek te doen naar alternatieve locaties voor de radar.

"De gemeenten en omwonenden maken zich al geruime tijd zorgen over de radar", vertelt CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. "Zij hebben ook alternatieve locaties aangedragen, maar door tijdsgebrek bij Defensie wordt daaraan geen gehoor gegeven."

Luchtruim bewaken

Defensie wil in het Gelderse Herwijnen een radar neerzetten, die het luchtruim kan bewaken. De radar kan vliegende objecten tot op honderden kilometers afstand waarnemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Actiecomité Herwijnen in strijd met Defensie om militaire radar

De bewoners van Herwijnen voelen daar helemaal niets voor. Ze zijn niet tegen de radar, maar willen niet dat die in het dorp komt. "Onze belangrijkste zorg is dat er niet kan worden aangetoond dat het veilig is", vertelde een inwoner van het dorp daar eerder dit jaar over aan EditieNL.

"We hebben vaker moties ingediend om de staatssecretaris te dwingen om rekening te houden met alternatieven en cumulatieve straling", vertelt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. "Dit is uiteindelijk niet afdoende meegenomen."

'Zorgvuldigheid voor snelheid'

Van Helvert vindt dat 'zorgvuldigheid voor snelheid gaat'. Er moet dus eerst door Defensie naar alternatieve locaties worden gezocht, vooral ook omdat Herwijnen al te maken heeft met langdurige straling door een KNMI-radar en scheepvaartradars.

Bekijk ook: de strijd tussen Defensie en Herwijnen duurt al jaren

De radar die Defensie in het Gelderse dorp wil zetten, werd eerder dit jaar al in de Tweede Kamer besproken. EditieNL nam toen een kijkje in Herwijnen: 'Rot op met die radar'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore