Ga naar de inhoud
Jos B. wilde verbod

Documentaire over Nicky Verstappen mag wel worden uitgezonden

Jos B. en Nicky Verstappen. Beeld © Politie

De rechtbank heeft het uitzenden van een documentaire over de zaak-Nicky Verstappen niet tegengehouden. Jos B. wilde de uitzending voorkomen, omdat hij vond dat hij werd neergezet als dader, terwijl hij nog verdachte is.

Het eerste deel van de documentaire 'De Zaak Nicky Verstappen: Achter De Schermen Bij Het Politieonderzoek' is inmiddels uitgezonden op RTL 4 en het tweede deel komt maandagavond om 20.30 uur.

'Nog niet officieel veroordeeld'

Jos B. werd vorige week veroordeeld tot 12,5 jaar cel. Volgens de rechtbank in Maastricht is het bewezen dat B. in 1998 de 11-jarige Nicky Verstappen heeft ontvoerd en misbruikt. Na de veroordeling maakten RTL en presentator Ewout Genemans bekend dat de documentaire waar ze al jaren aan werkten, dit weekend en maandag wordt uitgezonden. 

Maar B. wilde met een kort geding deze uitzending voorkomen. De reden? Er komt nog een hoger beroep en dus is Jos B. nog verdachte. "Jos B. is nog niet officieel veroordeeld", zei Adi van Koningsveld, B.'s advocaat.

Geluk?
Lees ook:
Geluk? Ewout draaide docu over Nicky Verstappen toen Jos B. in het spel kwam

Door het uitzenden van de documentaire zou volgens haar de onschuld-presumptie - 'Je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is' - geschonden worden. Ze denkt dat Jos B. als dader, en niet als verdachte gepresenteerd wordt, zei ze in de rechtbank. 

Maar op hun beurt liet de advocaat van RTL en Genemans in de rechtszaal weten dat er van tevoren afspraken zijn gemaakt om zorgvuldig te werken. Zo zou de eerste aflevering en de helft van de tweede aflevering, echt alleen gaan over het politieonderzoek. Pas in de andere helft van de tweede aflevering, zou Jos B. onherkenbaar in beeld komen. Dit beaamt de rechter.

Privacy gewaarborgd

Volgens haar is de privacy van B. voldoende geborgd. Zo komt hij onder meer niet herkenbaar in beeld, er wordt duidelijk gezegd dat hij verdachte is en aan het eind wordt kenbaar gemaakt dat er nog een hoger beroep komt. Daarom besloot de rechter dat de documentaire wel uitgezonden mag worden.

Jos
Lees ook:
Jos B. in zaak-Nicky Verstappen veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor misbruik met dood tot gevolg

Documentairemaker No Pictures Please, van presentator Ewout Genemans (35) en RTL, liep drie jaar lang mee met het rechercheteam in de zaak Nicky Verstappen. Ook voordat er een verdachte in beeld was en gestart werd met een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek, was de documentaire al in de maak. 

OM en Politie staan erachter

Volgens de advocaat van RTL en Genemans staan de politie en het OM er 'volledig achter' dat de documentaire wordt uitgezonden. "Alleen als zij akkoord zouden zijn, mocht het doorgaan."