75 jaar na haar dood

Fotoalbum uit kinderjaren verzetsheldin Hannie Schaft opgedoken

29 november 2020 12:09 Aangepast: 30 november 2020 09:08
Hannie Schaft (rechts) met haar zus in 1924. Beeld © Noord-Hollands Archief

Het Noord-Hollands archief heeft een album met kinder- en jeugdfoto's in handen gekregen van verzetsstrijdster Hannie Schaft. Ze zou dit jaar 100 zijn geworden en wordt vandaag herdacht.

Hannie Schaft, ook bekend als het 'meisje met het rode haar', is een symbool van het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog. In april van 1945 werd Schaft op 24-jarige leeftijd gefusilleerd wegens haar verzetswerk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verleiden én vermoorden: hoe Hannie, Truus & Freddie verzetshelden werden

Een achternicht van Hannie Schaft heeft het album naar het archief gebracht. Zij trof het fotoalbum in 2000 aan bij het leeghalen van het huis van een overleden oom.

Hannie (rechts) met haar zus en moeder in 1926. Hannie (rechts) met haar zus en moeder in 1926.

Wie was Hannie Schaft?

Hannie Schaft is een van de beroemdste verzetshelden van ons land. Ze werd op 16 september 1920 geboren in Haarlem. In 1943 stopte Schaft met haar studie, nadat ze weigerde de door de Duitse bezetter geëiste loyaliteitsverklaring te ondertekenen.

Schaft werd gaandeweg de bezetting steeds actiever met haar (soms uiterst gevaarlijke) werk in het verzet. Ze hield zich bezig met van alles: van koerierswerk en wapentransport tot sabotage en liquidatie. Ook liet Schaft haar Joodse vriendinnen Philine Polak en Sonja Frenk bij haar ouders onderduiken.

Schaft werd in maart 1945 in Haarlem opgepakt bij een wegsperring en naar Amsterdam overgebracht. Ze was 24 toen ze op 17 april 1945 door NSB'ers en SS'ers in de duinen bij Overveen werd geëxecuteerd, drie weken voor het einde van de oorlog.

Bron: Noord-Hollands Archief

Hannie, haar zus en haar moeder met een kinderwagen. Hannie, haar zus en haar moeder met een kinderwagen.

Op de foto's is te zien hoe Hannie opgroeit, vanaf vlak na haar geboorte tot in de jaren 30. Ze is veelvuldig te zien in gezinsverband.

Uitje aan zee

De moeder heeft foto's in het album geplakt van de familie in Haarlem bij het spelen thuis, bij een uitje aan zee in Zandvoort, bij familie in Den Haag, met grootouders, ooms en tantes.

Het gezin Schaft, Annie zit links voor op de foto. Het gezin Schaft, Annie zit links voor op de foto.

Het Noord-Hollands Archief had al veel materiaal over haar, maar nog weinig over de kinderjaren. Ze noemen de vondst dan ook 'uniek'.

Vakantiefoto's van de familie uit 1935. Vakantiefoto's van de familie uit 1935.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore