Bloemen, kaarsen en foto's

Honderden mensen de straat op voor doodgereden Sebastiaan

28 november 2020 20:23 Aangepast: 28 november 2020 22:58
De stille tocht voor Sebastiaan. Beeld © Persbureau Heitink.

Foto's van Sebastiaan zijn geprojecteerd op een muur. Voor zijn foto een grote bloemenzee, die continu wordt aangevuld. En brandende kaarsen. Zo zag het einde van de stille tocht voor de doodgereden Sebastiaan eruit. Honderden mensen gingen de straat op voor zijn herdenking.

Sebastiaan overleed afgelopen dinsdag op 42-jarige leeftijd na een uit de hand gelopen verkeersruzie in Wijchen. Getuigen van het ongeluk verklaarden dat de verdachte te snel door de woonwijk reed.

Sebastiaan liep daar met zijn vrouw en hondje en zou hem daarop hebben aangesproken, waarna de situatie volgens de ooggetuigen uit de hand liep. Buurtbewoners zeiden dat de man tot twee keer toe over Sebastiaan heen reed, meldde Omroep Gelderland

Indrukwekkende beelden: honderden mensen herdenken doodgereden Sebastiaan

In Wijchen zijn honderden mensen de straat opgegaan om de 42-jarige Sebastiaan te herdenken. De man overleed eerder deze week na een uit de hand gelopen verkeersruzie.

Hij overleed op straat aan zijn verwondingen. Een 18-jarige man werd dinsdag na een korte achtervolging aangehouden. Hij blijft nog zeker twee weken vastzitten, werd gisteren bekend.

Spandoek

Om het verdriet te delen, organiseerde familie een stille tocht voor vrienden en familie. Voorop liepen twee mensen die een groot spandoek met zich meedroegen met daarop een lieveheersbeestje, het teken tegen zinloos geweld. De deelnemers droegen blauwe ballonnen en lichtjes met zich mee.

Langs het parkoers dat ze aflegden stonden honderden mensen, velen hadden kaarsjes aangestoken. In stilte keken ze toe hoe de tocht voor Sebastiaan aan hen voorbij trok. De tocht voerde door woonwijk De Ververt, waar het slachtoffer woonde, en langs de plek van de aanrijding.

Deelnemers aan de stille tocht. Deelnemers aan de stille tocht.

Aangekomen bij de plek waar Sebastiaan overleed, plaatsten veel mensen bloemen en kaarsen. Ze staken Romeinse kaarsen aan als laatste eerbetoon. Onder een overkapping boven de plek hing een T-shirt en een vlag van voetbalclub NEC. Ook was een bord te zien met de tekst zinLOOS, een verwijzing naar zijn bijnaam Loos. Na ongeveer een half uur was de tocht ten einde.

"Wijchen is zeer aangedaan door dit incident", zei burgemeester Marijke van Beek volgens Omroep Gelderland voorafgaand aan de tocht. "De impact op de inwoners is enorm. Vandaar dat we als gemeente besloten hebben mee te werken aan deze tocht, met inachtneming van de RIVM-richtlijnen."

Eerbetoon

Eerder werden al bloemen en kaarsen neergelegd voor Sebastiaan. Ook werd in een fietstunnel een eerbetoon gemaakt met graffiti; een brandende kaars en het ' Stop zinloos geweld' - lieveheersbeestje. Bovendien startten vrienden van de Wijchenaar vandaag een inzamelingsactie voor de nabestaanden. Binnen een tijdsbestek van vijf uur haalden ze al ruim 22.000 euro op. 

Een kunstwerk dat voor Sebastiaan werd gemaakt na zijn overlijden. Een kunstwerk dat voor Sebastiaan werd gemaakt na zijn overlijden.

Raakt ons diep'

"Dit verschrikkelijke nieuws raakt ons diep. Loos (Sebastiaans bijnaam red.) was nog maar 42 en we missen nu al zijn energie en hart van goud", schrijven vrienden op het crowdfundplatform. "Onze harten gaan uit naar zijn vrouw Liv, zijn zoon Lyam en dochter Loïs." 

"We zouden willen dat we iets van hun verdriet konden wegnemen" , vervolgen ze. "Naast liefde en kracht, wensen we hen rust en vooral zo min mogelijk zorgen toe. Het verlies is al groot genoeg." Ze hopen 30.000 euro bijeen te brengen.

Bloemen in Wijchen. Bloemen in Wijchen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte van fatale aanrijding Wijchen naar onderzoeksrechter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore