250 man in theater

Kun je van Carré een kerk maken, zoals Youp wil? 'Dat kan eenvoudig'

27 november 2020 17:36 Aangepast: 27 november 2020 18:01
Youp van 't Hek Beeld © ANP

Een oudejaarsconference met 250 man publiek in het Koninklijk Theater Carré? Het lijkt een utopie in deze tijd, maar Youp van ’t Hek pleitte er gisteravond bij talkshow 'Beau' toch echt voor. En zo'n gek idee is dat helemaal niet, zegt cultuurtheoloog Frank Bosman.

"Alsjeblieft, maak ons een avondje een kerk, want dan kan ik een veel betere voorstelling op televisie maken", luidde de oproep van Van 't Hek bij Beau van Erven Dorens aan tafel bij zijn talkshow. De 66-jarige komiek is bang dat de voorstelling niet werkt op televisie met zo weinig publiek.

Carré als kerk

Door de vrijheid van godsdienst zit er geen limiet op het aantal bezoekers van kerken. Daarom wil de cabaretier van Carré een kerk maken. "Ik hoef geen vol Carré. Maar met 250 mensen komt er een lach, dat is voor beide partijen - de cabaretier en de mensen in de zaal - goed te doen", zei hij daar eerder over. In totaal beschikt de theaterzaal van Carré over 1756 zitplaatsen.

Bekijk hieronder het fragment uit Beau:

Maar wat moet er dan gebeuren? Aan welke voorwaarden moet Carré voldoen om zich als kerk te presenteren? Volgens cultuurtheoloog Bosman niet heel veel. "De voorwaarde voor een kerk is dat er een geloofsgemeenschap samenkomt. De laatste jaren zijn we de kerk meer gaan zien als het gebouw zelf, maar een geloofsgemeenschap kan ook in een schuur gaan zitten, dan wordt dat ook als 'de kerk' gezien."

Youp als voorganger

Bosman zou het idee in ieder geval toejuichen. Volgens hem ligt cabaret en de geloofsgemeenschap 'dichterbij dan we denken'. "Het kan in principe heel eenvoudig. Youp is dan de voorganger van een religieuze viering en de kijkers zijn parochianen. Dan moet hij ze meenemen in een gebed. Als hij dat doet, zie ik er niet zo'n probleem in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerken negeren advies 30 mensen: 'De kans is groot dat er meer zitten'

De NPO, omroep BNNVARA, theater Carré en productiehuis Hekwerk maakten vanmiddag bekend dat ze een schriftelijk verzoek gaan indienen bij de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Volgens de huidige regels zou 'slechts' dertig man publiek de show in Carré kunnen bijwonen.

Binnen blijven

Met een ontheffing hopen ze hiervoor een uitzondering te krijgen. "De politiek wil graag dat iedereen op Oudejaarsavond binnen blijft, laten we dan zorgen dat er voor de mensen thuis een goed alternatief is om ook echt binnen te blijven", zegt een woordvoerder van BNNVARA tegen RTL Nieuws.

De vier partijen hopen nu toestemming te krijgen van de veiligheidsregio om voor de eindejaarsshow van de cabaretier meer bezoekers te mogen verwelkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Youp van 't Hek open over 'ontroerendste moment' van zijn leven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore