Ga naar de inhoud
Angst regeert

Hoe een toevallige drugsvondst het dorp Hedel al jaren in zijn greep houdt

De Hilversummer zou mortierbommen naar huizen hebben gegooid. Beeld © Meesters Multi Media

Hedel is deze week opgeschrikt door het zoveelste incident. Een grote brand heeft een huis in het Gelderse dorp volledig verwoest. Eerder werden medewerkers van het plaatselijke fruitbedrijf met de dood bedreigd, een handgranaat achtergelaten en werd er brand gesticht bij een andere woning. Het (logische) gevolg: angst. In heel het dorp.

In maart 2018 rijden vier mannen rond fruitbedrijf De Groot. Verdacht, vinden medewerkers. De politie wordt gebeld, en terecht, blijkt later. Na een achtervolging worden de mannen aangehouden op de A59 met een wapen en een grote hoeveelheid cashgeld.

Cocaïne tussen het fruit

Het bedrijf wordt al sinds mei 2017 geteisterd door problemen met drugstransporten. Toen vond het personeel 12 kilo cocaïne tussen de bananen. Medewerkers belden zelf de politie.

Dat gebeurde ook in juni 2018 en mei 2019. Telkens vonden medewerkers verdovende middelen tussen het fruit en telkens werd de politie ingeschakeld. 

Afpersing

Maar daar blijft het niet bij, in september vorig jaar blijkt ook nog eens dat de eigenaren worden afgeperst. Dat lijkt uit wraak voor de onderschepte ladingen cocaïne, maar daar moet een rechtszaak in december meer duidelijkheid over geven.

Hoe dan ook, de dreigsms'jes zijn zeer intimiderend. Er moet geld op tafel komen, anders wordt er mogelijk 'een willekeurige medewerker geliquideerd'.

Het gaat van kwaad tot erger, niet alleen in Hedel maar ook in het nabijgelegen Kerkdriel. Er wordt een handgranaat op scherp achtergelaten bij een appartementencomplex, er wordt een huis beschoten, en er wordt brand gesticht. In juni al een brand, afgelopen woensdag weer.

Er wordt besloten om camera's bij alle toegangswegen naar de hele Bommelerwaard, waar Kerkdriel en Hedel liggen, op te hangen. Geen auto kan er meer in of uit zonder gezien te worden. Naast andere, minder zichtbare, acties van de politie.

Angst

Toch is het niet voldoende om de angst bij de bewoners weg te nemen. "We zien dat mensen zich zorgen maken over hun veiligheid en daar hebben we ook aandacht voor", zegt Siemen Klok van de politie Oost-Nederland. "Maar we kunnen niet alles. Het lijkt erop dat de incidenten doorgaan."

Bekijk ook: waarom fruit vaak gebruikt wordt voor cocaïnesmokkel

01:43
Er zijn redenen waarom drugsimporteurs altijd kiezen voor fruit.

'Mensen voelen zich onveilig' 

Er zijn inmiddels vier aanhoudingen verricht voor de afpersingszaak. Die verdachten moeten voorkomen op 9 en 10 december.

Maar daarmee is de angst niet weg. Want de ontreddering in het dorp is groot, zegt advocaat Taco van der Dussen van het fruitbedrijf. "De mensen voelen zich na elke gebeurtenis heel onveilig."

Van der Dussen zegt dat er extra wordt gesurveilleerd door de politie, maar dat niet alle adressen beveiligd kunnen worden. "Ik hoop dat de daders die hier achter zitten opgepakt worden en berecht worden. Maar dat is tot nu toe niet mogelijk gebleken."

Lijst met namen per ongeluk in strafdossier

Want dát er meerdere adressen beveiligd moeten worden, komt door de blunder die het Openbaar Ministerie maakte. Dat plaatste een lijst met namen die mogelijk bescherming nodig hadden, in het strafdossier. Die was daardoor toegankelijk voor de verdachten.

Een fout met enorme gevolgen, zegt ook burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel. Helemaal nu het lijkt alsof de lijst wordt afgewerkt. De een krijgt een handgranaat voor de deur, bij de ander wordt brand gesticht. "Waar eindigt dit?", vraagt Van Kooten zich af.

Personeel
Lees ook:
Personeel fruitimporteur doodsbang na blunder justitie in drugszaak

'Wie is de volgende?'

Van Kooten denkt dat het tot nu toe vooral geluk is geweest dat er bij vorige incidenten geen gewonden zijn gevallen. "De handgranaat stond op scherp", zegt hij. Afgelopen woensdag vielen er wel gewonden.

Twee oud-medewerkers van de fruitgroothandel konden net op tijd vluchten toen hun huis in lichterlaaie kwam te staan. De politie vermoedt brandstichting en onderzoekt een link met de andere incidenten. 

"Wie is de volgende?", vraagt Van Kooten zich af. "De rust keert hier mogelijk pas terug als de verdachten zijn veroordeeld, maar nu mogen ze in vrijheid hun proces afwachten. Dat vind ik toch wel diep triest."