Corona-update, stel je vraag

Heeft het zin om iemand te vaccineren die al corona heeft gehad?

28 november 2020 07:45 Aangepast: 30 november 2020 15:30

Ruim een miljoen Nederlanders zijn dit jaar besmet geraakt met het coronavirus. Straks komt er een vaccin: heeft het zin om iemand die besmet is geweest te vaccineren? We beantwoorden deze lezersvraag van onder anderen Wim in deze corona-update.

Allereerst: hoe zit het ook alweer met die antistoffen? Als je besmet wordt, maak je antistoffen aan die vechten tegen het virus. Het kost ongeveer een week voordat die reactie goed op gang komt.

Virus opruimen

Een vaccin zorgt er daarentegen voor dat je lichaam al bekend is met het virus. In een vaccin zitten kleine, ongevaarlijke bestanddelen van het virus. Ze zijn zo minimaal dat je de echte ziekte normaal gesproken niet krijgt, maar je afweersysteem gaat er wel mee aan de slag. Als je besmet wordt, maakt je lichaam direct antistoffen aan die het virus opruimen. 

Een virusdeeltje kan alleen iets doen als het een lichaamscel binnen kan komen, vertelde Anke Huckriede, vaccinoloog van het UMCG, eerder tegen RTL Nieuws. "De antilichamen moeten dus binden aan de oppervlakte van het virus en op die manier het virus blokkeren zodat het niet in een cel komt."

Bekijk ook: hoe veilig is een supersnel coronavaccin?

Inmiddels is uit onderzoek van het RIVM gebleken dat negen van de tien mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus, een halfjaar later nog antistoffen tegen het virus in het bloed hebben. Die worden na verloop van tijd sterker, waardoor minder antistoffen nodig zijn voor hetzelfde effect.

RIVM-onderzoeker Fiona van der Klis: "Al weten we niet hoeveel antistoffen er nodig zijn om niet meer met het coronavirus besmet te zijn of te raken, het feit dat we zo lang na de eerste besmetting nog antistoffen hebben kunnen aantonen, betekent dat het lichaam het virus zou kunnen herkennen."

Vastplakken

Dat de antistoffen sterker worden, betekent volgens Van der Klis dat ze beter aan het virus kunnen binden om het te bestrijden. "Denk aan een magneet met paperclips eraan vast: hoe sterker de magneet, hoe sterker de paperclips eraan zullen vastplakken. Dat gebeurt ook met antistoffen, die worden sterker."

Bij het coronavirus is nog niet helemaal duidelijk in hoeverre mensen die ooit besmet zijn geraakt met het virus er daarna tegen beschermd zijn, en voor hoe lang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenen mensen vaccineren tegen corona, hoe werkt dat?

Terug naar de vraag: als je antistoffen hebt aangemaakt omdat je besmet bent geweest, is het dan nog wel nodig om je te laten vaccineren? In de vaccinatiestrategie die vorige week door het kabinet werd gepresenteerd, staat dat mensen die al een infectie hebben gehad ook een prik aangeboden krijgen. "Mensen uit deze groepen worden niet uitgesloten van vaccinatie, omdat herinfecties mogelijk zijn", zo staat er te lezen.

Immunoloog Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) zei eerder tegen RTL Nieuws daarover: "Als je al een maand nadat je corona hebt gehad het vaccin krijgt, heeft het nog weinig zin, want dan heb je zelf nog veel antistoffen. Maar als je een jaar geleden corona hebt gehad, heb je waarschijnlijk al minder antistoffen. Dan is het goed om voor de zekerheid een vaccin te krijgen."

Sowieso kan het geen kwaad, stelt Van Egmond: "Het afweersysteem werkt zo dat, als je twee keer wordt blootgesteld, het alleen maar sterker wordt." Bij sommige vaccins is minimaal twee keer inenten in een jaar al noodzakelijk voor het gewenste effect.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe veilig is het coronavaccin? Dit moet je weten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore