Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Geen maandelijkse coronatest voor alle Nederlanders: 'Weinig zinvol'

Afname van een corontatest in Rotterdam. Beeld © Robin Utrecht

Alle Nederlanders elke maand testen op Covid-19 gaat niet gebeuren. Dit blijkt uit een reactie van het ministerie van Volksgezondheid op vragen van RTL Nieuws.

"Het is niet de bedoeling om mensen individueel eens per maand te testen, dit is weinig zinvol", zegt het ministerie. Opvallend, want eerder deze maand wekte de minister de suggestie dat hij iedere inwoner elke maand wilde testen.

Geen sprake van massatest

In de persconferentie eerder deze maand gaf De Jonge aan dat hij op evenementen en gemeentebreed wil testen: "Dat zou natuurlijk ook heel mooi zijn, als je gewoon echt grootschalig in een gemeente, stap voor stap, zou kunnen komen tot echt het grootschalig testen."

Tegen de Tweede Kamer zei hij vervolgens: "De sommen die we nu maken, gaan ervan uit dat mensen zich in ieder geval een keer per maand laten testen". Het gaat dan om 10,5 miljoen testen per maand. De minister gaf aan dat hij eerst met een paar gemeentes wil beginnen. "Daarna zou ik dit in het hele land willen doen."

Nu blijkt dat van een maandelijkse, landelijke massatest in ieder geval geen sprake is.

Plan
Lees meer:
Plan voor grootschalig testen: vanaf maart eens per maand, met of zonder klachten

OMT: grote risico's

Het Outbreak Management Team (OMT) komt binnen twee weken met een advies over massaal testen. In een eerste reactie heeft het OMT echter al laten weten weinig heil te zien in een maandelijkse grootschalige test onder alle Nederlanders. "De toepassing brengt grote risico's met zich mee, terwijl de toegevoegde waarde nog aangetoond moet worden. Het kan bijvoorbeeld tot schijnveiligheid leiden."

Volgens hoogleraar infectiepreventie en OMT-lid Andreas Voss heeft grootschalig testen alleen zin als je nog veel meer tests inzet. "Als je het land van het slot wil, dan is een keer per maand testen niet voldoende, dan moet je veel vaker testen tot mogelijk om de drie tot vier dagen." Zoveel testen heeft Nederland niet.

Inzet miljoenen tests

Het doel blijft nog altijd om in maart miljoenen testen beschikbaar te hebben. Hoe die dan wel worden ingezet, wordt nog onderzocht. Het ministerie verwacht in maart 10,5 miljoen testen beschikbaar te hebben.

Het ministerie wil hiermee niet iedereen ongericht gaan testen, maar wel op grote schaal: "Eerst lokaal en dan regionaal". Zo willen ze ervaring opdoen en leren hoe ze de testen het beste breed kunnen inzetten. "Altijd risicogericht en en frequent", aldus het ministerie.

In januari worden de eerste experimenten uitgevoerd. Denk aan evenementen of bij lokale uitbraken. 

Naast het OMT-advies om te kijken hoe grootschalig testen wel zinvol kan worden ingezet, schakelt het kabinet ook bedrijven en organisaties in om mee te denken.