Verder herstel

Coronadip? Ondernemers in de industrie zien het iets zonniger in

27 november 2020 11:01 Aangepast: 27 november 2020 11:03
Het grootste deel van de val sinds het uitbreken van corona is nu goedgemaakt. Beeld © Getty

Ondernemers in de industrie zijn deze maand weer wat minder somber gestemd. Daarmee wordt de forse daling na het uitbreken van de coronacrisis weer een stukje ingelopen.

Het cijfer voor het producentenvertrouwen verbeterde van -5,6 in oktober tot -3,8 in november, blijkt uit cijfers van het CBS. De verbetering zette vijf maanden geleden al in. Alleen oktober liet een dip zien.

Een stand boven nul geeft aan dat er meer optimisten zijn dan ondernemers die het somber in zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal faillissementen blijft nog laag, maar CPB waarschuwt

Vaccin en herstel 

Het producentenvertrouwen wordt gemeten door ondernemers te vragen naar drie zaken: hun oordeel over de voorraad (als die te groot is, dan is dat een slecht teken), hoe ze aankijken tegen de orderpositie (dus of er genoeg werk is) en de verwachte bedrijvigheid voor de komende drie maanden.

Die laatste zegt nu minder, omdat deze kan verschillen naarmate er positief nieuws is over een coronavaccin, of juist niet, aldus woordvoerder Frank Notten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Economie flink hersteld, maar tweede golf zorgt voor nieuwe terugval

Zonniger over orders

Het liefst kijkt Notten naar het oordeel van ondernemers over hun orders, omdat dat iets zegt over de daadwerkelijke productie in de komende maanden. De orders worden immers in de komende tijd uitgevoerd.

Dat ondernemers voor de zesde maand op rij minder negatief over hun orderportefeuille zijn, is volgens Notten dus een goed teken.

Vertrouwen transportindustrie

Het CBS geeft geen cijfers voor specifieke bedrijven. Naar sector gemeten hebben echter producenten in de transportmiddelenindustrie en de aardolie- en chemische industrie het meeste vertrouwen.

Onder de transportmiddelenindustrie vallen naast vrachtwagenmakers DAF en Scania onder meer ook fietsenproducenten. Laatst bleek dat de vraag naar speed-pedelecs fors is gestegen.

Autoproducenten en toeleveranciers aan de auto-industrie hadden in het voorjaar nog last van gedaalde vraag en problemen met toeleveranciers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Naar verwachting 3,5 miljoen Nederlanders gevaccineerd in eerste kwartaal

Fors herstel sinds april

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie was voor het laatst in maart boven nul, in april volgde een forse val, tot -28,7.

Het grootste deel van die daling is inmiddels ingelopen en de stand is nu de hoogste sinds maart. Het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar is overigens maar licht positief: 0,3.

Duitse industrie optimistischer

Bij het grotere vertrouwen van Nederlandse ondernemers in de industrie scheelt het ook dat het vertrouwen van hun Duitse collega's in november voor de zevende maand op rij steeg.

Duitsland is van oudsher een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore