Kankerverwekkend

Steeds meer gifresten in Nederlandse natuur

27 november 2020 04:55 Aangepast: 27 november 2020 08:38
Natuurgebied de Loowaard bij Arnhem is een van de onderzochte gebieden Beeld © ANP

De grond in Nederlandse natuurgebieden zit vol met resten van bestrijdingsmiddelen. Gif dat in verband worden gebracht met de sterke afname van insecten, zijn inmiddels op veel plaatsen in de Nederlandse natuur neergedaald,

Nadat eerder al in Drenthe onderzoek werd gedaan, blijkt dat nu dat er ook in Gelderse natuurgebieden volop resten van bestrijdingsmiddelen worden gevonden, schrijft dagblad Trouw. Er blijken nauwelijks verschillen te zijn in wat de onderzoekers aantroffen in natuurgebieden in de twee provincies.

Kankerverwekkend en hormoonverstorend

In bodemmonsters werden 34 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden. De helft is kankerverwekkend en 42 procent is hormoonverstorend. In natuurgebieden worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, wat betekent dat de resten zijn aangevoerd van buiten.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarschuwing: ook jonge vogels dood door bestrijdingsmiddelen buxusmot

Opvallend is dat enkele gevonden gifstoffen in Europa al lang verboden zijn. Die zijn dus of illegaal gebruikt of overgewaaid vanuit grote afstand. 

Drie jaar geleden bleek uit Nederlands-Duits onderzoek dat de hoeveelheid insecten in Europa sinds 1990 met driekwart is afgenomen. Dat heeft grote gevolgen voor de populaties van vogels en andere insecteneters en daarmee voor de biodiversiteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inwoners bollenstreek hebben sporen bestrijdingsmiddelen in urine

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore