Zes mogelijkheden

Viroloog Koopmans: 'Effectiviteit vaccins hoopvol, maar niet te vroeg juichen'

26 november 2020 16:31 Aangepast: 26 november 2020 16:40
Een injectiespuit met het vaccin dat ontwikkeld is door het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech. Beeld © Anadolu Agency

Verschillende farmaceuten claimen een vaccin te hebben die richting de 95 procent effectiviteit gaat, maar volgens viroloog Marion Koopmans zegt dat nog niet alles. Het is nog niet bekend welke doelgroep precies is gebruikt in het onderzoek naar de effectiviteit.

En dat is essentieel om de percentages van de verschillende vaccins te kunnen vergelijken. "We weten dat als ouderen meegenomen worden in de onderzoeksgroep dat het vaccin een minder gunstig percentage aangeeft dan wanneer alleen jongere personen in die groep zitten", zegt Koopmans in gesprek met RTL Z.

Hoopvol

Tot nu toe kwamen Pfizer, Moderna en AstraZeneca met hoopvolle percentages over hun vaccin. Via persberichten maakten de farmaceuten de effectiviteit bekend, maar de volledige onderzoeksgegevens worden vooralsnog alleen aangeboden aan de registratieautoriteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorbereidingen in volle gang: zo gaat de vaccinatie eruitzien

Het zogenoemde Oxford-vaccin van AstraZeneca blijkt na tests gemiddeld 70 procent effectief te zijn, terwijl Pfizer en Moderna ruim boven de 90 procent zitten. De effectiviteit van het Oxford-vaccin kan wel nog oplopen tot 90 procent als eerst een halve dosis en een maand later een hele dosis wordt toegediend.

Volgens Koopmans kunnen we de percentages pas echt vergelijken als er meer bekend is. "Het zijn bedrijven met een goede reputatie en daardoor hebben ze ook wel iets te verliezen. Dus ik ga er wel vanuit dat ze goede resultaten hebben."

'Onrust over vaccins'

"Je hoort ook dat er wat onrust is over de vaccins", erkent Koopmans. "Wat gebeurt er allemaal? Gaat het niet te snel? Alleen al daarom zou je willen dat het een transparant proces is. Dat gaat ongetwijfeld ook gebeuren en dan kunnen we er meer over zeggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oxford-vaccin 'lijkt te doen wat het moet doen' (en is een stuk goedkoper)

Nederland heeft zich verzekerd van 7,8 miljoen doses van Pfizer en 11,7 miljoen doses van AstraZeneca. Die twee vaccins zijn mogelijk eind 2020 al beschikbaar. Van het vaccin van Moderna, dat vanaf begin 2021 mogelijk beschikbaar is, heeft Nederland 3,1 miljoen doses besteld.

Er komen dus meer vaccins aan, maar hoe werken die eigenlijk? In onderstaande video leggen we de werking van de zes kansrijke coronavaccins uit:

We zijn nu bijna een jaar verder, Europa heeft miljoenen doses aangekocht van zes verschillende vaccins. Maar hoe werken die eigenlijk?

Tijd nodig

Toch denkt viroloog Koopmans dat het 'vlot' kan gaan met een vaccin. "De autoriteiten zijn erop voorbereid. Ze weten dat dit eraan komt. Maar de toetsing gaat precies zoals we het altijd doen en daar is toch echt tijd voor nodig."

Het zal dus nog wel even duren voordat het eerste vaccin wordt goedgekeurd, maar Koopmans is hoopvol. "Ik verwacht dat we misschien wel voor het einde van het jaar daar iets over gaan horen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore