Live is life (na na na na na)

Componist Live is Life: 'Dankzij Maradona scoorden wij een wereldhit'

26 november 2020 16:28 Aangepast: 27 november 2020 11:15
De zanger van Opus (l) en Maradona tijdens zijn beroemde warming-up Beeld © ANP / RTL Nieuws

Live is life (na na na na na). Wie kent dit liedje niet? Dankzij Maradona werd het een wereldhit. En daar is de Oostenrijkse band Opus, die het nummer maakte, hem nog steeds dankbaar voor. "Hij kende onze muziek heel goed, hij kon het meezingen."

Dat zegt Ewald Pfleger, gitarist van Opus en componist van het nummer Live is Life tegen RTL Nieuws. Het nieuws dat de voetballer gisteren overleed, kwam hard aan. "We zijn heel verdrietig, hij was één van de beste voetballers allertijden."

Ewald Pfleger (tweede van links) met de andere bandleden van Opus Ewald Pfleger (tweede van links) met de andere bandleden van Opus

Warming up

Daarnaast heeft de band een groot deel van hun succes aan Pluisje te danken. Hoe dat zit? Op 19 april 1989 speelde Napoli de return van de halve finales van de UEFA Cup tegen Bayern Munchen, in het stadion van Bayern Munchen.

Tijdens de warming-up werd onder andere het nummer Live is Life gedraaid. En op de maat van dat nummer begint Maradona de bal hoog te houden, en hij maakt er echt een showtje van.

Compilatie

Die beelden werden niet live uitgezonden, maar wel op groot scherm in het stadion vertoond. Het publiek vindt het fantastisch en een Belgische sportcommentator die aanwezig was in het stadion, vroeg de beelden later op.

Hij selecteerde de mooiste acties van Maradona en maakte er een filmpje van. Hij zette het nummer van Opus eronder, en de rest is geschiedenis. Eerst werd het vertoond bij de NOS, later werd de video op YouTube geplaatst.

Het filmpje, dat ruim 4 minuten duurt, is miljoenen keren bekeken:

Wereldhit

Opus hoorde een paar dagen later pas dat het filmpje een enorme hit was. "Dat was fantastisch, echt geweldig. Maradona heeft ons liedje op die manier zo goed gepromoot, hij is heel belangrijk voor ons geweest."

Want tot die tijd was Opus een redelijk klein bandje, dat vooral regionale bekendheid genoot. Maar dankzij het filmpje van Maradona werd Live is Life een wereldhit. "Kort nadat het doorbrak, zijn we met Stevie Nicks van Fleetwood Mac op tournee geweest in de Verenigde Staten, en hebben we veel van de wereld gezien."

Tijdens bruiloft

Op zijn beurt was Maradona ook fan van Opus, vertelt Pfleger. "We kregen een paar jaar terug een filmpje doorgestuurd van zijn bruiloft, daarop is te zien hoe hij staat te dansen en meezingt met onze muziek. Hij kende de tekst woord voor woord", zoals op deze video te zien is:

Royalties

Ook nu, kort na het overlijden van Maradona, wordt de plaat weer grijsgedraaid en gestreamd. "Heel leuk en bijzonder natuurlijk." En goed voor de kas. Want heeft de band zelf ook wat verdiend met die miljoenen keren dat het filmpje bekeken is?

"De maker van het filmpje heeft ons destijds betaald om het liedje te mogen gebruiken. We hebben niet per view betaald gekregen, maar het zit wel goed. Ik weet niet precies hoe het zit, maar we zijn gewoon tevreden", lacht Pfleger.

Afscheidstour

Hoewel de band muziek is blijven maken, is het nooit tot een tweede wereldhit gekomen. Opus brak alleen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland nog door met een aantal singles. Volgend jaar gaat de band beginnen aan een grote afscheidstour. "We willen onze fans bedanken voor alle steun en het plezier."

Of ze Live is Life ook zullen spelen? "Uiteraard, dat doen we tijdens elk optreden, we kunnen nergens spelen zonder het nummer ten gehore te brengen. Maar in al die jaren hebben we wel wat verschillende versies gemaakt, zodat het ook voor ons afwisselend blijft."

Live is Life: wat betekent het?

Als je even nadenkt over de titel en de tekst van het nummer, kun je je afvragen waar het lied nou precies over gaat:

When we all give the power We all give the best Every minute of an hour Don't think about a rest Then you all get the power You all get the best When everyone gives everything And every song everybody sings

Then it's life (na na na na na) Live is life (na na na na na) Live is life (na na na na na)

Maar volgens Pfleger is het simpel: "Het gaat over ons leven als muzikanten. Het is ons leven om 'live' op het podium te staan, dus live is ons life."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore