Geen versoepelingen

Hoofd intensive care Gommers: sla kerst maar een jaartje over

26 november 2020 15:05 Aangepast: 26 november 2020 15:36
Diederik Gommers Beeld © ANP

Het is te vroeg om de coronamaatregelen nog dit jaar te versoepelen, vindt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Volgens hem zou Nederland er goed aan doen om kerst maar een jaartje over te slaan.

Gommers zou kerst zelf ook het liefst in gezelschap vieren, maar verlichting van de coronamaatregelen lijkt niet aan de orde. "Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor versoepelingen. Ik wacht even de resultaten en prognoses van het RIVM af", aldus Gommers in gesprek met Sven Kockelman op NPO Radio 1.

Donkere dagen

Hij tekent daar wel bij aan dat mensen goed op elkaar moeten letten tijdens de kerst. "De kerstdagen worden vaak gebruikt om de eenzaamheid tegen te gaan. Het zijn de meest donkere dagen. We mogen ook geen oud en nieuw vieren en vuurwerk afsteken. We moeten zorgen dat we op elkaar letten", aldus de arts.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies OMT: geen versoepelingen in december, mogelijk langere kerstvakantie

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde eerder deze week om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december. Het vieren van de feestdagen zou alleen in huiselijke kring moeten gebeuren met bijvoorbeeld maximaal zes gasten.

8 december meer duidelijkheid

Als de regels half december worden afgezwakt en de besmettingen nemen toe, dan zal dat leiden tot een extra belasting van ziekenhuizen, verpleeghuizen en wijkverpleging in de kerst- en nieuwjaarsperiode.

Het kabinet wil op 8 december meer duidelijkheid geven over mogelijke versoepelingen in december.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore