'Heb er spijt van'

Celstraffen voor demonstrerende relschoppers: 'Explosie van geweld'

26 november 2020 14:20 Aangepast: 26 november 2020 14:22
De politie grijpt in bij het Malieveld. Beeld © ANP

De demonstratie tegen de coronamaatregelen op 21 juni op het Malieveld heeft twee relschoppers een deels voorwaardelijke celstraf tot drie maanden opgeleverd. In Den Haag zochten ze de confrontatie met de politie en de ME.

"Een explosie van geweld", zo omschreef de politierechter de aanvaring.

Verdachte Gerson P. (25) uit Den Haag werd veroordeeld voor onder meer het meermaals trappen naar de ME bij het Centraal Station en het gooien van wegafzettingen naar politiebussen. Hij kreeg drie maanden, waarvan een maand voorwaardelijk.

Onbegrijpelijk

"Het is onbegrijpelijk en onbestaanbaar dat een demonstratie op deze manier escaleert", oordeelde de rechter over het gedrag van P. "U botviert uw frustraties op de ME door te schoppen. U droeg bij aan het oplaaien van het geweld, dat vind ik heel kwalijk."

"Het is een domme actie van me geweest, ik heb er spijt van", zei P. "Ik was gefrustreerd, ik heb de verkeerde keuzes gemaakt."

De politierechter gaf Jimmy van E. (27) uit IJmuiden een celstraf van drie maanden, waarvan twee voorwaardelijk, voor het slaan van een ME'er en het vernielen van een politieauto. Die schade van ruim 1700 euro moet hij met andere daders vergoeden, oordeelde de rechter.

Weerloze vrouw

Zelf zegt Van E. een klap te hebben uitgedeeld tegen het schild van de ME’er omdat die met zijn wapenstok 'een weerloze vrouw met bloemen in haar hand had geslagen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie toont foto's verdachte relschoppers protest Malieveld

De politierechter oordeelde dat hij het bloemenmeisje beter had kunnen beschermen door haar weg te trekken in plaats van te reageren met zijn vuist.

De opgelegde straffen zijn lager de dan de strafeisen van de officier van justitie. Zij eiste een celstraf van vijf maanden tegen P., waarvan een maand voorwaardelijk. Tegen Van E. eiste ze vier maanden, waarvan twee voorwaardelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij demonstreerden vandaag op het Malieveld: dit is waarom

Zes taakstraffen

Het is de tweede zittingsdag in de rechtbank in Den Haag. Woensdag werden al zes taakstraffen van 60 tot 180 uur en voorwaardelijke celstraffen uitgedeeld voor het bekogelen van de ME.

Ook kreeg een relschopper een deels voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor het uitdelen van een karatetrap tegen het schild van een ME’er. Op 3 december staan opnieuw relschoppers terecht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore