Live

Rutte verklaart onder ede over toeslagenaffaire, kijk hier live mee

26 november 2020 09:30 Aangepast: 26 november 2020 15:39
Een gedupeerde ouder volgt het verhoor van premier Mark Rutte door de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen vanuit huis. Beeld © ANP

Hoe kon het bij de kinderopvangtoeslag zo ontzettend misgaan bij de Belastingdienst? En waarom werd er niet ingegrepen? Een commissie onderzoekt hoe deze situatie, waar tienduizenden ouders onterecht als fraudeurs werden aangemerkt en in zware financiële problemen kwamen, kon ontstaan.

Vandaag is de laatste dag van de verhoren. Premier Mark Rutte is op dit moment aan de beurt.

Live
Hoekstra en Rutte verhoord in toeslagenaffaire, kijk hier live mee

Vanochtend vertelde minister van Financiën Wopke Hoekstra zich regelmatig te ergeren aan de houding van ambtenaren van zijn ministerie en bij de Belastingdienst in het bijzonder. Er werd te ontspannen en te verdedigend gereageerd op schandalen die aan het licht kwamen en van veel politieke onderwerpen leken veel ambtenaren het belang en de urgentie niet in te zien, zei hij tijdens het verhoor.

Hoekstra schetst hoe hij voormalig staatssecretaris Menno Snel moest vervangen tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer over beschuldigingen van etnisch profileren bij de fiscus. De ondersteuning van ambtenaren was niet goed genoeg. "Dat kon echt niet", blikt hij terug. Ambtenaren konden hem niet verzekeren dat er geen sprake was, en reageerden te laconiek op de berichten. Ze adviseerden hem aan 'de veilige kant' te blijven.

Vervelend

De minister sprak de topambtenaar van zijn ministerie hierop aan en uitte zijn zorgen over het feit dat Snel op deze manier vaak de Kamer werd ingestuurd. Zijn kritiek op de Belastingdienst werd hem niet altijd in dank afgenomen, vertelt Hoekstra. Hij kreeg vaak berichten dat ambtenaren het vervelend vonden dat hij over de 'hardnekkige problemen' sprak.

Naarmate steeds meer duidelijk werd over de toeslagenaffaire, bleef de Belastingdienst te defensief. Maar Hoekstra werd bijvoorbeeld ook te laat geïnformeerd over problemen met de erf- en schenkbelasting, zegt hij. De manier waarop informatie naar boven komt bij de Belastingdienst is nog steeds niet op orde, zegt de bewindsman.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore