Geen echtheidscertificaat

'Goedkoop' kunstwerk Banksy onder de hamer in Zwolle

26 november 2020 04:24 Aangepast: 26 november 2020 06:34
'Bird with Grenade' van Banksy. Beeld © Veilinghuis Hessink

In Zwolle wordt vandaag een kunstwerk van de populaire straatkunstenaar Banksy geveild. Maar 'Bird with Grenade', zoals het werk heet, zal minder opleveren dan voorgaande stukken omdat de Britse artiest geen echtheidscertificaat wil afgeven.

De richtprijs voor 'Bird with Grenade' is 'slechts' 150.000 tot 200.000 euro. Het werk wordt in Zwolle geveild door veilinghuis Hessink. De artiest zou het in 2002 op een muur in Los Angeles hebben gespoten. Omdat het bedoeld was voor de publieke ruimte "verdomt hij het om een echtheidsverklaring te geven", zegt veilingmeester Richard Hessink in de Telegraaf. 

8,4 miljoen euro

Werken van Banksy leveren meestal veel meer geld op, zoals het 'Show me the Monet' dat vorige maand voor 8,4 miljoen euro werd geveild door Sotheby’s. Grote internationale veilinghuizen zoals Christie’s en Sotheby’s veilen alleen werk van Banksy met een echtheidscertificaat, waardoor de waarde omhoog schiet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door Banksy betaalde boot redt 89 mensen op Middellandse Zee

'Bird with Grenade' wordt in Zwolle geveild namens Jamie Wood, een Britse kunstverzamelaar en zoon van Rolling Stones-gitarist Ron Wood. Die kocht het in 2007 nadat het werk uit de muur van een bibliotheek in Los Angeles was gehaald.

Pest Control 

Echtheidscertificaten worden namens Banksy, die anoniem wil blijven, afgegeven door de organisatie Pest Control. Juist om te voorkomen dat mensen met zijn publieke werken aan de haal gaan, houdt de artiest vast aan het beleid. 

Dit tot frustratie van Hessink. "We kunnen deze 'vogel met granaat' helemaal terugvolgen en hebben wel officiële rapporten van zijn vroegere printmaker dat het een echte Banksy is", zegt hij. "Wie hem nu koopt, gaat dat echtheidscertificaat ook wel krijgen. En dan zou het ineens miljoenen waard kunnen zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronakunstwerk Banksy in metro Londen weggepoetst

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore