Ga naar de inhoud
Onderzoek NOC*NSF

Een derde van Nederlanders sport minder sinds begin coronacrisis

(Archieffoto) Beeld © ANP

Ruim één op de drie Nederlanders is minder gaan sporten sinds de uitbraak van het coronavirus. Bijna één op de tien is helemaal gestopt. Als belangrijkste reden wordt aangegeven dat de sportclub dicht is.

Dat is de aanleiding voor twee derde van de Nederlanders die minder zijn gaan sporten. Onder jongeren tot en met 18 jaar wordt die reden nog meer genoemd (71 procent), blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de sportkoepel NOC*NSF.

Begonnen met sporten

Er is ook een groep die vanwege het coronavirus juist is begonnen met sporten of meer is gaan sporten. Het gaat om 13 procent van de Nederlanders. Wandelen (15 procent), hardlopen (14 procent) en fitness (13 procent) zijn het populairst bij die groep. Als belangrijkste redenen voeren mensen aan dat ze fit en gezond wil blijven op gewicht willen blijven.

Hoe
Lees ook:
Hoe blijf je fit tijdens de coronaquarantaine?

"Een grote groep Nederlanders weet gelukkig zelf voldoende sport- en beweegactie te organiseren in hun dagelijkse routine", zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF.

Maar er is ook een heel grote groep Nederlanders die 'écht een sportclub nodig hebben om in beweging te komen', zegt Dielessen. "Waar ze op de hun bekende manier sportles krijgen van een trainer, in een team kunnen trainen en wedstrijden kunnen spelen. Bij die groep verdwijnt de motivatie om te sporten zodra de sportclubs hun deuren moeten sluiten of alleen zeer beperkt open mogen zoals nu."

Lidmaatschap onder druk

NOC*NSF meldt dat uit het onderzoek verder naar voren komt dat het lidmaatschap van sportclubs onder druk komt te staan. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan in 2021 de contributie te willen blijven betalen. Eén op de vier mensen verwacht wel een contributieverlaging. 8 procent geeft aan het lidmaatschap op te zeggen als de huidige situatie in het nieuwe jaar doorzet.

Onderzoeksbureau Ipsos voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de 'Sportdeelname Index' uit. In dit onderzoek wordt iedere maand aan minimaal 3000 Nederlanders gevraagd of zij in de afgelopen maand hebben gesport, welke sporten dat zijn en hoe vaak.

Voor het vandaag verschenen rapport ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ zijn extra vragen gesteld over aanpassing in sportgedrag, het gemis in sport en het betalen van lidmaatschap.

Blijven
Lees ook:
Blijven de leden? Sportclubs maken zich zorgen om 2021