Vragen en antwoorden

Corona de baas door gezond te leven? Zo simpel is het niet

27 november 2020 15:29 Aangepast: 27 november 2020 15:38
Samen fruit uitzoeken, ter illustratie Beeld © Getty Images

"Gezond leven maakt je weerstand beter en je voelt je beter", zei minister De Jonge van Volksgezondheid. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. En al helemaal niet als het om corona gaat. Een deel van je gezondheid is domweg pech of geluk, dat heb je bijvoorbeeld aan je (voor)ouders te danken. In dit artikel leggen verschillende experts uit waar je zelf wél en géén invloed op hebt.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat in de coronacrisis meer mensen ongezonder zijn gaan leven. En dat terwijl mensen met een gezonde leefstijl minder risico lopen ernstig ziek te worden door corona.

Wat is dan een gezonde leefstijl?

Cardioloog prof. dr. Douwe Atsma van het LUMC somt het kort op: 

  • Gezonde voeding
  • Voldoende beweging
  • Genoeg slapen
  • Ontspannen
  • Stoppen met roken
  • Alcohol matigen

Op die manier zal 'een gezonde leefstijl in het algemeen het immuunsysteem versterken', stelt Atsma.

Dus als je gezond leeft, word je niet ziek?

Nee. Als je al die gezondheidsadviezen opvolgt, betekent dat niet automatisch dat je geen corona krijgt. "Het heeft allemaal met kansen te maken", zegt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

"Je leeftijd is bijvoorbeeld ook een factor. Als je er ook nog eens bij rookt en een niet goed werkend imuunsysteem hebt, nemen de kansen steeds meer toe." Een goed afweersysteem kán dus een voordeel zijn voor mensen die besmet raken met corona.

Hoe zit het dan met je voeding?

Dat zit hem vooral in de vetcellen die je hebt en de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Mensen die bijvoorbeeld te licht of te zwaar zijn komen vaak bepaalde voedingsstoffen tekort. "Dat werkt niet bevorderend voor het immuunsysteem. Voedingsstoffen zijn belangrijk bij het korter en minder heftig maken van een herstel", legt Seidell uit.

Maar naast voedingsstoffen zijn er nog veel meer factoren die invloed hebben op je immuunrespons. "Zoals stress, te weinig slaap of te weinig bewegen."

Ok, en die vetcellen?

Dat soort cellen produceren stoffen die ontstekingen bevorderen, legt Seidell uit. "Die zorgen ervoor dat je weefsels ontstoken raken. Je brein, je bloedvaten, je alvleesklier. Als je daarbovenop een infectie krijgt, wordt die minder goed en minder effectief bestreden doordat je lichaam voortdurend bezig is met die andere problemen bestrijden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WHO beveelt borstvoeding aan, geen coronavirus in moedermelk

En overgewicht?

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Erasmus MC en Amsterdam UMC brachten deze week een onderzoek naar buiten met onder andere de conclusie dat rokers en mensen met overgewicht een grotere kans hebben op een slechter beloop van Covid-19. 

De onderzoekers benadrukten wel dat een ongezonde leefstijl lang niet altijd de oorzaak van overgewicht is. "Er zijn tal van andere oorzaken die meespelen, zoals sociale en medische factoren. Het is belangrijk om mensen met overgewicht niet te veroordelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door corona leven we ongezonder, precies wat we niet moeten doen

'Dik of mager? Eigen schuld!'

Dat is een logische, maar oneerlijke en schadelijke reactie, legt sociaal psycholoog en hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen Susanne Täuber uit. "Als je te maken krijgt met zoiets heftigs als een pandemie, is het goed voor je eigen mentale welzijn om te zeggen: 'De mensen die op de ic liggen, belanden daar omdat het hun eigen schuld is'.

Mensen die zoiets zeggen, zijn eigenlijk vooral op zoek naar troost. Je wilt liever niet horen dat het virus iedereen kan treffen", zegt Täuber.

Waarom is dat dan schadelijk?

Volgens Täuber werkt het stigmatiserend. "De overheid doet het voorkomen alsof gezondheid iets is waar mensen zelf controle over hebben." En dat terwijl er een heleboel aspecten zijn waar mensen zelf juist geen invloed op hebben. "Denk bijvoorbeeld aan erfelijke of auto-immuunziektes."

Maar ook sociaal-economische status is van belang, legt Täuber uit. Mensen die minder hebben te besteden hebben vaker overgewicht. "Denk dus even na voordat je iets roept. Bedenk: wie schiet er wat mee op als ik met mijn vinger naar een persoon of bepaalde groep wijs?"

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Waarom is het zo belangrijk dat ook ik mijn leefstijl verbeter?

Je kunt dus zeker zelf iets doen om een positieve reactie van je lichaam op een virus te bevorderen. "Kijk", zegt Seidell, "om geen corona te krijgen kun je alleen maar afstand houden en niet besmet raken. Maar of je ernstige gevolgen krijgt van het virus, hangt voor een deel van je leefstijl af."

En dat geldt voor iedereen, dun, dik, jong of oud. "Als de volksgezondheid niet op orde is, is de impact van een virus veel groter. Dus we moeten juist de bevolking weerbaarder maken. Ook voor nieuwe, toekomstige virussen is het heel verstandig dat je als overheid investeert in een weerbare bevolking."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De dagelijkse coronacijfers: wat zeggen ze wel en wat niet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore