Periodieke keuring

OVV adviseert verplichte apk voor grote gebouwen na ongeluk met stadion AZ

25 november 2020 12:59 Aangepast: 25 november 2020 13:01
Beeld © ANP

Een verplichte apk voor grote publieke gebouwen als voetbalstadions, concertzalen en conferentiezalen. Dat adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken. Aanleiding is het instorten van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar in 2019.

Een verplichte periodieke keuring van grotere gebouwen is noodzakelijk, zegt voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Hij wijst op het 'opvallend grote aantal' instortingen van gebouwen.

In de afgelopen twintig jaar zijn er bij ruim zestig gebouwen ernstige gebreken aan het licht gekomen. Het gaat onder andere om de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport (2017), het ingestorte dak van de Grolsch Veste in Enschede (2011) en de ingestorte betonvloer van een flatgebouw in Rotterdam (2010).

Ongeluk stadion AZ

Het dak van het stadion van AZ stortte gedeeltelijk in elkaar tijdens een storm in augustus 2019. Kort na het incident concludeerden onderzoekers al dat de lasverbindingen in het dak waren bezweken. Op andere delen vonden ze breuken en verdachte plekken, waardoor het risico bestond dat die dakdelen ook nog naar beneden zouden komen.

Afgelopen voorjaar concludeerde ingenieursbureau Royal HaskoningDHV dat het dak vlak na de opening van het stadion in 2006 al was verzwakt door een storm. Het was wachten totdat het dak van het stadion van AZ zou instorten, aldus de ingenieurs.

AZ is inmiddels bezig met de herbouw van het dak. In juli ging de eerste paal de grond in.

Zodra een gebouw is opgeleverd, is er nog nauwelijks aandacht voor de veiligheid van de constructie, zegt de onderzoeksraad. Die adviseert de minister van Binnenlandse Zaken een wettelijke verplichting voor periodiek onderzoek. De eigenaar van het gebouw is dan verantwoordelijk voor de constructieveiligheid.

Ravage in Alkmaar: dak AZ-stadion ingestort

Een gedeelte van dat van het AZ-stadion is vorig jaar augustus op de tribune gevallen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore