Ga naar de inhoud
Rij Bewust Test

Wat voor automobilist ben jij? Onlinetest geeft inzicht in eigen rijgedrag

Autorijles in coronatijd. Beeld © ANP

Een nieuwe onlinetest van het CBR en Veilig Verkeer Nederland (VVN) moet ervaren rijbewijsbezitters meer inzicht geven in het eigen rijgedrag in verschillende verkeerssituaties.

Het gaat dan bijvoorbeeld om rijden in een drukke stad, in het donker, in de stromende regen, op een drukke kruising of op een onbekende snelweg. De test toont of iemand ontspannen is, dashboardinstrumenten soepel bedient of bijvoorbeeld gemakkelijk inparkeert.

Gratis en anoniem

Na afronding van de 'Rij Bewust Test', die online, gratis en anoniem is, krijgt de bestuurder een op maat gemaakt advies, wat zou moeten helpen bewuster en daarmee veiliger te rijden.

Nederlanders
Lees ook:
Nederlanders voelen zich veiliger in verkeer dan voorgaande jaren

Circa 90 procent van alle verkeersongevallen in Nederland komt doordat bestuurders hun gedrag niet goed op de situatie afstemmen.

Verkeersveiligheid

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen is over de test te spreken. "Ook al verplaatsen we ons momenteel minder door corona, als we in de auto stappen is het belangrijk dat het veilig is. Met deze test kun je als automobilist jezelf op een leuke en makkelijke manier even ‘door de scan’ halen. Je weet meteen wat er goed gaat en wat eventuele aandachtspunten zijn. Een mooi initiatief, goed voor de verkeersveiligheid."

Luc (20) verloor zijn rijbewijs door gevaarlijk rijgedrag

01:53
Luc reed met 102 kilometer per uur waar je 50 mocht.