Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Cokezaak 'Wolf van het Damrak' begint pas volgend jaar

14 juni 2017 11:09 Aangepast: 14 juni 2017 11:12
Beeld © ANP

De strafzaak tegen oud-beurshandelaar Florian van L., bijgenaamd de 'Wolf van het Damrak', wordt pas begin 2018 inhoudelijk behandeld.

De officier van justitie is bezig met het afronden van het onderzoek. Ze wacht op antwoorden van de Colombiaanse autoriteiten.

Lading bananen

Van L. en acht anderen staan terecht omdat zij betrokken zouden zijn bij grootschalige coketransporten. De bekende zakenman wordt concreet verdacht van smokkel van 1000 kilo coke, met een straatwaarde 30 miljoen euro, uit Colombia. 

De waar zat verstopt in een lading bananen in Raamsdonksveer. Ook zou nog 3000 kilo naar de haven van Antwerpen zijn vervoerd.

Wie is Florian van L.?

Beurshandelaar Florian van L., die in 2016 werd opgepakt vanwege een grote cocaïnezaak, was één van de Nederlandse 'wolven' tijdens de beurshype in de jaren negentig. Hij was onder andere werkzaam voor Merrill Lynch, één van de prestigieuze firma’s die ook in de Wolf of Wall Street een rol speelt.

Florian verdiende bakken met geld. En dat geld…dat moest rollen. In een interview met RTL Nieuws zei hij: "We hadden een groep mannen genaamd ‘het klasje’. Elk succes vierden we met elkaar. Keihard. Dan charterden we een vliegtuig en gingen we met wat danseresjes naar een tropisch eiland. Mijn vrouw stootte me tijdens de film Wolf of Wall Street ook herhaaldelijk aan van: herkenbaar, hè?"

Omdat het kan
Buitensporig geld uitgeven was het klasje niet vreemd. Na een goede deal met Nutricia schaften ze twee Porsches aan in een chocolademelkkleur. En in de bar Kopenhagen zopen ze liters champagne om de volgende ochtend wakker te worden op de bar in hun boxershort met de wijnkoeler op hun hoofd.

Waarom? "Omdat het kon", zegt Florian. "Ik was jong, woonde nog in het huis van mijn ouders die in het buitenland zaten en het geld kwam binnenvliegen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Strafdossier: 'Wolf van het Damrak' deed zaken met berucht drugskartel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore