'Domper'

Vreugdevuren bij Den Haag gaan ook dit jaar niet door

24 november 2020 21:47 Aangepast: 24 november 2020 22:59
Archieffoto vreugdevuur in Scheveningen Beeld © ANP

Tijdens de jaarwisseling mogen opnieuw geen vreugdevuren worden ontstoken in Den Haag. De gemeente mag geen evenementenvergunning verlenen vanwege de coronacrisis. "Het is voor alle partijen een domper."

Dit laat de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, weten. Het besluit is genomen in overleg met de bouwers van de vier vreugdevuren in Den Haag: Scheveningen, Duindorp, Escamp en Laak.

Tweede jaar

Het is het tweede jaar dat er geen vreugdevuren zijn in de stad. Vorig jaar gingen ze niet door omdat de bouwers niet aan de gemeentelijke eisen konden voldoen.

Den Haag had na de vonkenregen op Scheveningen tijdens de oudejaarsnacht van 2018 strenge voorwaarden gesteld. Daarbij veroorzaakte een vonkenregen die over het dorp waaide grote schade. Daarna is besloten dat de vreugdevuren alleen nog plaats mogen vinden met een evenementenvergunning. Door de coronamaatregelen kan nu dus geen vergunning worden verleend. 

Zo ging het mis met het vreugdevuur in Scheveningen

Uit een animatie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid wordt duidelijk waarom het vreugdevuur tijdens de jaarwisseling van 2019 volledig uit de hand liep.

Zelfs als er later nog versoepeling van de maatregelen zou komen, was het te kort dag, schrijft de gemeente. Daardoor zouden 'de vreugdevuren nieuwe stijl geen eerlijke kans krijgen'.

'Wijs besluit'

Kevin Batenburg, van de organisatie van de Scheveningse vreugdevuren, laat aan RTL Nieuws weten achter het besluit te staan. "Ik begrijp het en het is een wijs besluit van de burgemeester." De organisatie laat daarnaast weten dat de goedgekeurde aanvraag voor het vreugdevuur in Scheveningen ook nog geldt voor de volgende jaarwisseling.

Ook de organisatoren van Duindorp Vreugdevuur laten weten dat dit in goed overleg is besloten. En ook hun goedgekeurde plannen gaan mee naar volgend jaar. 

Rust tijdens jaarwisseling

Van Zanen en de vreugdevuurbouwers begrijpen dat dit voor inwoners van Laak, Escamp, Duindorp en Scheveningen een grote teleurstelling is. "Maar ik roep iedereen op het gezonde verstand te gebruiken. Rotzooi en onrust lost niets op." Wel zegt Van Zanen dat de gemeente en politie 'op alles zijn voorbereid'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huis onbewoonbaar, toch wil Lisette geen einde aan vreugdevuren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore