Ook Cliteur weg

Annabel Nanninga: 'Baudet moet uit bestuur Forum en niet op de kieslijst'

24 november 2020 19:49 Aangepast: 24 november 2020 22:08
Baudet en Nanninga Beeld © ANP

"Alleen door volledig terug te treden uit het bestuur kan Thierry Baudet Forum voor Democratie nog redden. Binnenskamers heeft hij zich de afgelopen dagen volstrekt onmogelijk gemaakt." Dat zijn de woorden van Annabel Nanninga, fractievoorzitter van FvD in Amsterdam en Eerste Kamerlid namens de partij.

In een ingezonden stuk op The Post Online schrijft ze dat 'de offers die hij vandaag en gisteren heeft gebracht, helaas een wassen neus zijn'.

Aftreden Baudet

Thierry Baudet kondigde gisteren zijn aftreden als lijsttrekker en partijvoorzitter van FvD aan. In zijn navolging zegde ook tweede man Theo Hiddema zijn plaats in de Tweede Kamer op en vanavond stapte ook senator Paul Cliteur op. Hij kan naar eigen zeggen 'de motivatie niet meer opbrengen'.

Cliteur begeleidde Thierry Baudet in Leiden tijdens zijn promotie en geldt als de intellectuele mentor van de opgestapte partijleider.

Thierry Baudet in videoboodschap: 'Ik stel mijn positie ter beschikking'

Thierry Baudet stopt als lijsttrekker van Forum voor Democratie. Dat zei hij in een verklaring op Twitter.

Voor Nanninga is het niet genoeg en wil dat Baudet helemaal van het toneel verdwijnt. "De partij hinkstapspringt al jaren van rel via ophef naar schandaal, vrijwel zonder uitzondering door toedoen van de partijleider en/of het bestuurlijk falen van de JFVD. Meest recente dieptepunt was de zoveelste nazistische oprisping uit JFVD-hoek, waarna daders werden gepromoveerd en klokkenluiders geroyeerd of onder druk opstapten."

Rel binnen JFVD

Nanninga refereert aan de rel die afgelopen weekend ontstond in de jongerentak van de FvD.  Het Parool schreef in het weekend over screenshots te beschikken van appgroepen en berichten op een Instagramaccount  en in appgroepen waaruit de antisemitische en homofobe uitspraken blijken. Ook heeft de krant gesprekken met anonieme bronnen gevoerd.

Binnen de top van FvD werd compleet verschillend gereageerd op de manier waarop de jongerentak daarmee omging. Nanninga vindt dat de JFVD 'volledig gesaneerd' moet worden, terwijl Baudet juist te spreken was over een verklaring die de JFVD had uitgebracht.

Nanninga haalt ook de woorden 'trial by media' aan. Woorden die Baudet sprak in zijn afscheidsvideo gisteren. Zij is het niet met Baudet eens en noemt zijn woorden zelfs 'krankzinnig gemekker'.

'Baudet maakt partij kapot'

"De media praten geen nazisme propagerende appjes goed. (...) De media houden geen interne angstcultuur in stand waarin bijna niemand inhoudelijke kritiek durft te geven. De media maken niet in een weekend een hele partij kapot omdat ze hun fout niet willen toegeven en herstellen. Dat doet binnen FvD maar één persoon, en dat is partijleider Baudet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hiddema stopt bij Forum voor Democratie, verlaat per direct Tweede Kamer

Wat Nanninga wil? "Ik blijf wel bij mijn eis dat Thierry Baudet uit het bestuur moet, niet op een kieslijst komt en dat wij extremistische elementen zonder omhaal uit de partij gooien, en niet na drie dagen palaveren ‘administratief op afstand zetten’ of ander slap gedoe."

Nicki Pouw-Verweij, de nummer 3 op de lijst van Forum voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, laat vanavond weten dat Nanninga de meeste moedige vrouw is die ze kent. Pouw-Verweij is op dit moment Eerste Kamerlid voor FvD.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore