'Vraag het ons dan niet'

Geen 'Irma Sluis': onbegrip over nieuwe naam zeesluis IJmuiden

24 november 2020 18:56 Aangepast: 24 november 2020 18:58
Beeld © ANP

Irma Sluis? De Sluizenmoeder? Sluisje McSluisface? Allemaal inzendingen voor de mogelijke nieuwe naam van de grote zeesluis bij IJmuiden die wordt gebouwd. De gemeente Velsen vroeg mensen namen in te sturen voor de nieuwe sluis. Leuk, dachten veel mensen. Ruim 5000 inzendingen kwamen binnen. Maar diezelfde mensen zijn minder blij met de gekozen naam.

Want het werd niet Irma Sluis, het werd niet de Sluizenmoeder en ook niet (misschien wel een klein beetje logisch) Sluisje McSluisface. Wat het dan wel is geworden? Zeesluis IJmuiden. "Vraag het ons dan niet", is een van de vele reacties. 

"Had je daar een wedstrijd voor nodig?", "Wat een grap", en: "Mijn dag kan niet meer stuk" zijn andere reacties die na een snelle rondgang bovenkomen op sociale media. Het moge duidelijk zijn: Nederland had iets anders verwacht dan deze ietwat voor de hand liggende en weinig creatieve naam. 

Ook bijval

Toch is er ook bijval te vinden voor de nieuwe naam. Henry zegt: "Het is te prijzen en een goed idee om een naam te geven die bedacht is en gedragen wordt door een groot deel van de burgers van Velsen."

Zo werd de nieuwe naam bekendgemaakt:

De gemeente maakte de naam in een video op social media bekend. Daarin werden ook de wat creatievere namen genoemd. "Jullie hebben massaal namen ingestuurd voor de nieuwe toegangspoort. Super, bedankt daarvoor!", zegt Nienke Bagchus, directeur netwerkmanagement van Rijkswaterstaat. 

Top 5 omwonenden

En sommige namen waren heel origineel, zegt Jeroen Verwoort, wethouder van de gemeente Velsen. "Zoals de Irma Sluis, die we allemaal natuurlijk in het nieuws hebben gezien." Volgens Verwoort hebben de omwonenden van de sluis een top 5 samengesteld. De keuze werd uiteindelijk gemaakt door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloeden nog niet gestelpt: zeesluis weer duurder voor bouwer BAM

Volgens Verwoort zet deze naam IJmuiden internationaal op de kaart, en werd de naam door meerdere mensen ingezonden. Maar ook daar zijn sommigen het niet mee eens, zo is te zien in het onderstaande bericht op Twitter:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Irma Sluis? Grootste zeesluis wordt mogelijk vernoemd naar gebarentolk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore