Kans op boete

Mondkapjesplicht op komst: maar mag een spatkap ook?

25 november 2020 17:10 Aangepast: 27 november 2020 13:15
Beeld © ANP

Veel mensen zijn er al even aan gewend, maar vanaf 1 december is het mondkapje in publieke binnenruimtes dan echt verplicht. Maar hoe zit het met de spatkap. Beschermt die ook goed? En misschien wel belangrijker: mag je die ook gebruiken na 1 december? Die vragen kregen we binnen van Piet.

Op de site van de Rijksoverheid staat de mondkapjesplicht beschreven. Het antwoord op de laatste vraag, of de spatkap ook als alternatief kan dienen voor een mondkapje, is direct duidelijk: "Op plekken waar een mondkapje verplicht is mag u alleen een mondkapje dragen en geen spatscherm."

'Spatkap is niet voldoende'

Maar werkt het dan niet? Eerder spraken wij hoogleraar medische microbiologie Paul Savelkoul van het Maastricht UMC+ over het spatscherm. Hij zegt dat het spatscherm in principe bedoeld is om je ogen te beschermen tegen besmetting via kleine druppeltjes, zogeheten aerosolen. "Maar alleen het dragen van een spatkap is niet voldoende", zei hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beschermen doorzichtige spatkappen net zo goed als mondkapjes?

Savelkoul: "Zo'n spatkap is alleen zinvol voor mensen die dichtbij patiënten komen en het risico lopen dat de aerosolen rechtstreeks in de ogen komen."

Uitzonderingen

De Rijksoverheid staat het spatscherm toe bij sommige beroepen. "Denk bijvoorbeeld aan een conducteur die in het openbaar vervoer werkt."

Mondkapjesplicht

Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. 

Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. 

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Bron: Rijksoverheid

Maar welke mondkapjes mag je dan dragen?

Een mondkapje moet neus, mond en kin bedekken, is te lezen op de site van de overheid. "Gebruik geen zakdoek, sjaal of buff. Het is niet nodig een medisch mondmasker te gebruiken."

Zelf een mondkapje maken? Kan ook. De overheid heeft daarvoor een instructie gepubliceerd. Dringend advies: gebruik geen stofzuigerzak. Dat is geen geschikt filter.

Mondkapjesplicht op school: 'Kleine moeite om hem op te doen'

Op scholen gaat de plicht dus ook gelden. Dat vindt niet iedereen vervelend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore