Halfjaar cel

Hoogbejaarde zussen cel in voor omkopen misbruikslachtoffers broer

24 november 2020 14:42
Lege straten in de hoofdstad van Nepal, Kathmandu (Archieffoto). Beeld © EPA

Twee zussen van 80 en 81 jaar hebben geprobeerd twee minderjarige jongens in Nepal om te kopen om zo hun broer uit de cel te houden. De man, kinderpsychiater Piet Hein van T. uit Makkinga, werd eind 2018 in Nepal tot zeven jaar cel veroordeeld. De vrouwen zijn vandaag veroordeeld tot een halfjaar cel.

Piet Hein van T. werd in 2018 opgepakt in Nepal, in een hotelkamer in het bijzijn van een jongen. In afwachting van zijn proces reisden zijn zussen naar het land. De rechtbank acht bewezen dat de zussen Wilma (80) en Marijke van T. (81) probeerden het strafproces tegen hun broer in Nepal te beïnvloeden.

Grote geldsommen

Zo boden ze de slachtoffers van hun broer 20.000 en later 35.000 dollar aan om hun verklaringen te wijzigen. "Het blijkt uit niets of het de dames überhaupt kon schelen of hun broer schuldig was of niet", zei de officier van justitie tijdens een eerdere zitting. Het bewijsmateriaal bestaat uit onder meer mailberichten waarin de bedragen worden bevestigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zussen (80 en 81) wilden misbruikslachtoffertjes broer omkopen'

Wilma van T. verborg bovendien harde schijven van haar broer in huis, waarop kinderporno stond. "Ik wist niet wat er in die tas zat", zei ze hier eerder over. Tegen de vrouwen was een jaar cel geëist. 

Lagere celstraf dan eis

De rechtbank komt op een lagere celstraf uit gezien de hoge leeftijd van de vrouwen. Ook hebben ze geen strafblad. Volgens het OM komt het in Nepal vaker voor dat het kind of de ouders daarvan omgekocht worden zodat een rechtszaak wordt voorkomen. De zaak is uniek, een Nederlandse rechtbank heeft nog niet eerder uitspraak gedaan in een vergelijkbare zaak.

De man werd eind 2018 in Nepal tot zeven jaar cel veroordeeld voor het misbruiken van twee minderjarige jongens. Hij kwam vervroegd vrij en zou weer in Nederland zijn. Ook hier dreigt hij, net als zijn zussen, vervolgd te worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Seksueel misbruik verstandelijk gehandicapten wordt nauwelijks aangepakt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore