Weekcijfers RIVM

Aantal positieve coronatests afgelopen week nauwelijks gedaald, R-getal weer boven 1

24 november 2020 14:10 Aangepast: 08 december 2020 12:10
Een coronateststraat in Schiedam. Beeld © ANP

In de afgelopen week zijn er 36.931 positieve coronatests gemeld. Dat blijkt uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er bijna even veel als vorige week (37.706) en daarmee stagneert de daling. Ook is het R-getal gestegen naar 1,02.

De percentuele daling in het aantal nieuwe besmettingen ligt deze week op 1,8 procent.  Vorige week daalde het aantal nieuwe besmettingen nog met 13,5 procent, de week ervoor met 32 procent.

Daling besmettingen stagneert

Het lijkt er voorzichtig op dat de combinatie maatregelen en gedrag een plafond heeft bereikt, en dat het aantal besmettingen per week niet significant verder daalt.

Aantal positieve testen per week:

  • 5 weken geleden: 55.587
  • 4 weken geleden: 67.542
  • 3 weken geleden: 64.087
  • 2 weken geleden: 43.621
  • Vorige week: 37.706
  • Afgelopen week: 36.931

Doel: minder dan 8467 besmettingen per week

Met de huidige besmettingsaantallen lijkt versoepeling van de maatregelen ver weg. Een eerder genoemd doel is om zo snel mogelijk naar 50 besmettingen per 100.000 inwoners per week of minder te gaan.

Bij 50 besmettingen per 100.000 inwoners per week, gaat het risiconiveau namelijk van (zeer) ernstig naar 'zorgelijk' (een categorie lichter) op de corona-routekaart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Routekaart tegen verspreiding coronavirus: 'Volledige lockdown laatste stap'

Dat betekent dat er in een week maximaal 8467 besmettingen in het hele land mogen zijn. Vorige week voorspelde het RIVM dat we daar eind januari zouden zijn. Maar de cijfers van deze week bieden daarvoor niet veel perspectief.

In onderstaande grafiek zie je de trend van het wekelijks aantal besmettingen en de lijn waar we naartoe willen (de stippellijn).

OMT advies: niet versoepelen

Op basis van bovengenoemde cijfers en grafiek lijken mogelijke versoepelingen nog ver weg. Dat blijkt ook uit een advies van het Outbreak Management Team, dat eerder vandaag naar buiten kwam. Daarin wordt geadviseerd om voorlopig niet te versoepelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies OMT: geen versoepelingen in december, mogelijk langere kerstvakantie

Ook zou onderzocht moeten worden of de kerstvakantie dit jaar verlengd moet worden.

Minder dan 4000 coronagevallen afgelopen etmaal

Ondanks het feit dat de weekcijfers geen grote daling laten zien, zijn er in de afgelopen 24 uur wel een stuk minder nieuwe positieve tests gerapporteerd dan in voorgaande dagen.

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve tests binnen bij het RIVM. Gisteren werden er nog iets meer dan 5200 vastgestelde besmettingen gemeld.

Minder coronapatiënten op de ic

Het aantal mensen dat vanwege COVID-19 in het ziekenhuis moest worden opgenomen daalde licht, van 1.496 naar 1.291. Het aantal mensen dat is opgenomen op de intensive care daalde ook licht: van 224 vorige week naar 193 deze week.

Toch blijft de druk op de zorg vanwege corona hoog, meldt het RIVM. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore