Ga naar de inhoud
Agressieve verkooptechnieken

Keukenverkopers zetten klanten onder druk: 'Hoezo overleg? Kun je niet zelf beslissen?'

Onder andere Brugman, Keuken Kampioen en KeukenConcurrent zetten hun klanten onder druk. Beeld © ANP

Veel keukenverkopers weten precies welke verkooptrucs ze moeten inzetten om jou over de streep te trekken zo snel mogelijk die keuken bij hen aan te schaffen. De Consumentenbond deed onderzoek naar opdringerige keukenverkopers. Eén bedrijf springt er tussenuit: De Mandemakers Groep zet haar consumenten het meest onder druk.

"We werden vier uur aan de praat gehouden", vertelde een klant aan de Consumentenbond. Een ander: "Het voelde alsof de verkoper ons de hele dag 'gegijzeld' hield." "De verkoper werd boos toen we afhaakten." En: "Hij liet ons niet gaan tot we zouden tekenen."

Klanten onder druk

Het is niet best gesteld met de keukenverkopers, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ze deden mystery-visits bij verschillende keukenwinkels en vroegen 1500 panelleden naar hun ervaringen.

"Waarom moet je thuis over­leggen, kun je niet zelf een beslissing nemen?", zei een verkoper. Een ander: "Als u vandaag bestelt, krijgt u er een gratis airco bij. Toch zonde als u die misloopt." Maar ook: "Wat moet ik doen om jullie vandaag te laten tekenen?" Of deze: "Jullie zetten mij eigenlijk onder druk, omdat jullie gebruik willen maken van de actie, maar vandaag niet willen beslissen."

Gedupeerde
Lees ook:
Gedupeerde van Mandemakers: 'Zonder dat ik het wist had ik een keuken gekocht'

Urenlang praten

"Veel keukenverkopers proberen hun klanten urenlang aan de praat te houden, dan voelt het alsof een klant iets terug moet doen en is het moeilijker om aan het einde van het gesprek nee te zeggen", zegt woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

Vaak vraagt de verkoper naar het budget, om met dat bedrag de keuken samen te stellen. Ze werken naar het genoemde bedrag toe, waardoor je geen idee hebt wat de verschillende onderdelen kosten en je het niet kunt vergelijken.

Verkoopdruk hoogst bij De Mandemakers Groep

De Consumentenbond bezocht met mystery-onderzoekers tien keukenwinkel. Negen daarvan behoorden tot een keten, één was een zelfstandige winkel. Zes van de ketens horen bij De Mandemakers Groep (DMG), waar onder andere Brugman, Piet Klerkx en Keuken Kampioen onder vallen. Ook vroeg de Consumentenbond 1500 panelleden via een enquête naar hun ervaring.

Ruim een kwart (28 procent) van de ondervraagde panelleden voelde zich tijdens het bezoek aan een keukenwinkel onder druk gezet. Dit geldt vooral voor winkels die bij De Mandemakers Groep horen. Bij die winkels voelt 57 procent verkoopdruk, terwijl dit bij andere winkels maar voor 15 procent van de bezoekers geldt. Bij DMG is 38 procent tevreden over het advies, bij de andere winkels 73 procent.

Er is de afgelopen jaren weinig verbeterd bij DMG. In 2017 voelden 62 procent van de panelleden verkoopdruk bij deze winkels, tegen 25 procent bij andere winkels. IKEA komt overigens erg goed uit de test. 97 procent van de keukenkopers voelt daar geen enkele vorm van verkoopdruk.

Bron: Consumentenbond

Duizenden euro's korting

Ook een verkooptechniek: de offertes zakken tijdens het gesprek met duizenden euro's, maar dan moet je wel meteen even tekenen. En als je de order dezelfde dag plaatst, krijg je er ook nog een gratis airco bij. Spierenburg: "Ze voeren de druk op, het zijn echt onfrisse praktijken waar consumenten niet mee gediend zijn."

Na het onderzoek in 2017 en de daaropvolgende negatieve publiciteit heeft De Mandemakers Groep een bedenktermijn in de voorwaarden opgenomen. Klanten konden 48 uur kosteloos annuleren. "Maar De Mandemakers Groep heeft dit in 2019 weer uit hun voorwaarden gehaald. Als klanten nu spijt hebben van hun aankoop en ze willen binnen 48 uur annuleren, dan kost het ze 5 procent van de aankoopprijs, met een minimum van 500 euro. Het zou netjes zijn als dit weer wordt aangepast." 

Libelle-vlogger
Lees ook:
Libelle-vlogger aangevallen door medewerker Mandemakers Keukens

Directie Mandemakers herkent zich niet in onderzoek

De directie van de Mandemakers groep laat schriftelijk aan RTL Nieuws weten zich niet te herkennen in de uitkomst van het onderzoek van de Consumentenbond. "Ons bedrijf werkt iedere dag met ruim 6000 mensen keihard voor klanttevredenheid. Dit jaar voorzien we ruim 60.000 mensen van een nieuwe keuken. Als er iets niet goed gaat, zijn we de eerste om het op te lossen. Het is natuurlijk nooit in ons belang om mensen onder druk te zetten om tegen hun wil in over te gaan tot koop. Als er klanten zijn die dat zo ervaren hebben dan spijt ons dat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore